Social

# pui cu salmonella #alerta limentara #salmonella

Alerta alimentara! Au fost vanduti pui cu salmonella

Este alerta alimentara in Romania! Mai multi pui infectati cu Salmonella au ajuns pe mesele romanilor. Mai exact, un lot intreg de pui dintr-o ferma din judetul Constanta.

 

Cum s-a ajuns aici?

Puii au fost supusi unui control al specialistilor. Insa, dupa ridicarea probelor, patronii nu au asteptat rezultatele si au pus pasarile la vanzare. In urma analizelor, a fost confirmata insa prezenta Salmonella typhimurium la un efectiv de pui broiler, dar intregul efectiv a fost vandut, informeaza Mediafax.

Ferma din Constanta este acum anchetata pentru vanzarea puilor fara respectarea prevederilor legale. Ancheta este desfasurata in paralel atat de veterinari specializati, impreuna cu sprijinul IPJ Constanta.

“Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a cofirmat, ieri, 6 iulie prezenta Salmonella typhimurium la un efectiv de pui broiler dintr-o exploatatie avicola din judetul Constanta.

Conform procedurilor, inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Constanta s-au deplasat la exploatatie respectiva, unde au costatatat ca intregul efectiv a fost comercializat cu incalcarea grava a prevederilor legislatiei sanitare veterinare in vigoare.

Concret, comercializarea puilor s-a facut: fara a avea un rezultat al analizelor de laborator pentru probele prelevate, fara a se consemna date cu privire la cumparatori, fara elementele privind certificarea starii de sanatate a efectivului si a mijloacelor de transport utilizate.

Imediat dupa receptionarea buletinului de analiza de la IDSA, DSVSA Constanta a intreprins demersurile de notificare a tuturor DSVSA judetene, a primariilor din judetul Constanta, a tuturor Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Oficiale, respectiv a Circumscriptiilor Sanitare Veterinare de pe raza judetului Constanta, privind comercializarea puilor de la nivelul exploatatiei respective fara a avea rezultatele buletinului de analiza.

De asemenea, s-au emis si instiintari catre Institutia Prefectului Constanta si Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta, tinand cont de gravitatea consecintelor determinate de comercializarea unor pui contaminati cu Salmonella typhimurium.

Mentionam ca nu exista risc pentru sanatatea publica, ci doar pentru alte efective de pasari cu care acestia vin in contact, puii comercializati fiind de varsta mica, destinati pentru crestere, nu pentru abatorizare.

Ancheta serviciilor veterinare este in desfasurare si se realizeaza impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului de Politie Constanta – Serviciul de Investigare a Infractionalitatii Economice.

Pe aceasta cale, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor atrage atentia cetatenilor sa achizitioneze animale pentru crestere in gospodarie numai daca sunt insotite de documentele, care sa ateste originea si starea de sanatate a acestora, certificata de un medic veterinar.”, a tranmis ANSVSA.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea