Social

#psd #pdl #blat #politica

Alegerile din toamna, blatuite cu harta de PSD si PNL

Parlamentul a definitivat desenarea colegiilor uninominale in 10 din judetele tarii. Insa, desi asta ar fi trebuit sa insemne inceputul schimbarii de mentalitate a clasei politice, votul uninominal s-a transformat intr-un veritabil troc intre partide. Mai exact un troc intre PSD si PNL. PD-L a fost refuzat de la masa negocierilor.

Miza trocului este desenarea colegiilor uninominale ale unui judet astfel incat un colegiu sa cuprinda cat mai multi dintre primarii partidului care stabileste liniile desenului. Iar desenul se coloreaza in functie de acesti parametri.

Formele de relief nu mai sunt importante in acest desen. Importanta e doar culoarea primarilor. Astfel, votul uninominal incepe sa semene din ce in ce mai mult cu votul pe liste atat de hulit in ultima perioada, pentru ca tot partidele vor stabili cine si unde candideaza.

In functie de primarii pe care ii are intr-un colegiu uninominal , un partid poate sa-si calculeze sansele.
Publicitate
 
Poate decide sa nu desemneze un greu al partidului intr-un colegiu cu sanse mici si il poate trimite intr-un colegiu dominat de primari proprii. Deci painea si cutitul se afla tot in mana celui care stabileste candidatii si colegiul in care acestia vor candida. PNL si PSD stiu asta, lucru care s-a vazut luni in Comisia de cod electoral in care s-a votat desenarea colegiilor uninominale din primele 10 judete.

La judetele unde a propus PSD varianta sa de impartire, PNL a acceptat-o fara discutii. In schimb, PSD a intors serviciul la judetele in care PNL a dorit sa-si impuna propria varianta. Astfel, cele doua partide au impartit judetele in asa fel incat sa-si maximizeze sansele de a obtine un rezultat cat mai bun la alegeri.

Reprezentantul PD-L parca nici nu ar fi existat in sedinta. Astfel, au fost votate doar variantele PSD si PNL sustinute de PC si pe alocuri de PRM. Rezultatul este ca cele doua partide au ajuns sa-si creeze sanse reusite in judetele controlate de PD-L si au minimizat sansele acestuia in judetele controlate de ele.

Continuarea in Cotidianul


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea