Social

Alegeri cruciale in Pakistan

Dupa o campanie electorala marcata de violente, miza votului este ramanerea la putere a presedintelui Pervez Musharraf. Pakistanezii merg astazi la vot , dupa ce, in weekend, 47 de oameni au fost ucisi intr-un atentat la o adunare electorala a opozitiei. Desi nu candideaza, Musharraf este personajul central al scrutinului, ce ar putea da nastere unui parlament ostil presedintelui. Principalele partide sunt PPP – al fostului premier Benazir Bhutto, asasinata in decembrie, Liga Musulmana Pakistaneza pro-Musharraf - si Liga Musulmana Pakis­taneza (Nawaz Sharrif). Este de asteptat ca niciunul dintre acestea sa nu obtina majoritatea, ceea ce face probabila o coalitie intre doua dintre ele sau chiar intre toate trei. Partidul lui Shariff a anuntat ca nu va intra la guvernare atat timp cat Musharraf este presedinte, insa PPP a lasat optiunile deschise. Analistii sustin ca tema de violente ar putea reduce participarea la vot. Explozia unei masini-capcana a ucis 47 de oameni sambata, in Parachinar, un oras din nord-vestul tarii, langa granita cu Afganistanul. Victimele au fost in cea mai mare parte suporteri ai PPP, partidul lui Benazir Bhuto. Votul, care trebuia sa se desfasoare pe 8 ianuarie, a fost amanat dupa moartea lui Bhutto, care a ridicat semne de intrebare in privinta stabilitatii Pakistanului, un stat nuclear. Alegerile reprezinta o amenintare la adresa presedintelui Pervez Musharraf, care detine puterea de opt ani. Balanta de forte s-ar putea schimba, daca cele doua principale partide din opozitie obtin doua treimi din locurile din parlament. Popularitatea lui Musharraf a avut de suferit, mai ales dupa ce, in noiembrie, acesta a impus starea de necesitate timp de sase saptamani pentru a-i descuraja pe cei care se opuneau realegerii sale.

Acuzatii de frauda

Un factor decisiv al alegerilor va fi, potrivit analistilor, votul de simpatie pentru partidul lui Bhuto. PPP si cel de-al doilea principal partid de opozitie, al celuilalt fost premier Nawaz Sharif, pe care Musharraf l-a inlaturat printr-o lovitura de stat in 1999, s-au plans de faptul ca aliatii lui Musharraf incearca fraudarea rezultatelor si au amenintat cu proteste masive in cazul in care li se va fura victoria. Sotul lui Bhutto, Asif Ali Zardari , a avertizat ca Pakistanul va decadea in violente ce ar putea duce la dezmembrarea lui daca guvernul va pune in aplicare pretinsele planuri de fraudare. Musharraf, care s-a retras de la sefia armatei in noiembrie, respinge acuzatiile. El afirma ca este pregatit sa lucreze cu oricare dintre partidele care va forma guvernul si va desemna premierul. Musharraf a declarat ca votul va fi liber si pasnic si ca spera intr-un guvern stabil care va aduce cresterea economica. Multi dintre pakistanezi acuza guvernul pentru cresterea preturilor si pentru criza produselor de baza. Circa 81 milioane de oameni cu drept de vot sunt asteptati la urne iar primele rezultate vor aparea la miezul noptii. O echipa de observatori ai UE va realiza maine un raport preliminar privind scrutinul. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea