Social

#sua #presedentie #casa alba

Alegerea candidatilor la vicepresedintie a intrat in linie dreapta in SUA

Cele doua tabere pastreaza discretia in privinta intentiilor, dar, cu mai putin de o luna inainte de conventiile partidelor democrat si republican, procesul de desemnare a candidatilor la vicepresedintie a intrat in ultima linie dreapta.

Consilieri ai candidatului republican la Casa Alba, John McCain, au spus ca anuntul este iminent si ar trebui sa intervina inaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing, care incep la 8 august. Echipa de campanie a lui John McCain a ramas prudenta si subliniaza ca momentul anuntului va fi ales de candidat.

De partea democrata, la fel, se mizeaza pe discretie. "Data viitoare cand voi vorbi despre alegerea unui candidat la vicepresedintie va fi pentru a-mi anunta optiunea", a spus Barack Obama saptamana trecuta.

Alegerea vicepresedintelui, partener al candidatului la presedintie pe buletinul de vot ("colistierul"), este adesea considerata cea mai importanta decizie pe care un candidat la Casa Alba este obligat sa o ia inainte de scrutin.

Pentru McCain, care va implini la 29 august 72 de ani si care a marturisit ca are lacune in ceea ce priveste economia, alegerea unui colistier relativ tanar si familiarizat cu problemele economice pare o necesitate. Obama, care va implini luni 47 de ani si care este senator abia din anul 2005, are nevoie, dimpotriva, de o persoana experimentata in special in chestiunile de securitate nationala. "Vreau pe cineva integru (...) Vreau pe cineva independent, care sa fie gata sa-mi spuna in ce moment el sau ea crede ca nu am facut bine", a spus Obama recent.

Lista posibililor candidati la postul de vicepresedinte contine mai multe nume.

De partea republicana, fostul guvernator de Massachusetts si fost rival al lui McCain in cursa pentru investitura republicana, Mitt Romney, este mentionat adesea ca posibila optiune pentru postul de vicepresedinte. A-l alege pe Romney, un talentat om de afaceri, "i-ar da lui McCain o credibilitate in privinta chestiunilor economice". spune Thomas Whalen, profesor de stiinte politice la Universitatea din Boston. Insa Romney este mormon si aceasta i-ar putea face reticenti pe unii crestini evanghelisti.

Fost reprezentant al Comertului, apoi director pentru afaceri bugetare la Casa Alba, Rob Portman este, de asemenea, un candidat credibil pentru a figura pe "ticketul" (cuplul presedinte-vicepresedinte) republican. Portman este fost congresmen din Ohio, un stat considerat crucial in perspectiva alegerilor din noiembrie.

De multe ori intra in discutie si Tim Pawlenty si Charlie Crist, guvernatorii de Minnesota , respectiv de Florida. Numele guvernatorului din Carolina de Sud, Mark Sanford, sau cel al senatorului din Dakota du Sud, John Thune, sunt, de asemenea, aduse in discutie.

Doua femei, fosta directoare de la Hewlett Packard, Carly Fiorina, si guvernatoarea de Alaska, Sarah Palin, ar putea fi surpriza lui McCain.

Parand sa nu-si faca griji pentru varsta, McCain ar putea sa-l aleaga si pe Joe Lieberman, in virsta de 66 de ani, un fost democrat si fost colistier al lui Al Gore sau pe un fost responsabil al luptei antiteroriste, Tim Ridge, in varsta de 62 de ani.

Si in tabara democrata optiunile sunt multiple. Guvernatorul de Virginia, Tim Kaine , pare sa aiba vant in pupa. In varsta de 50 de ani , Kaine este guvernatorul unui stat considerat crucial in perspectiva alegerilor prezidentiale din noiembrie.

Senator si fost guvernator de Indiana, Evan Bayh, specialist in chestiuni de securitate nationala, este un candidat serios pentru a face echipa cu Obama, la fel ca si presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Senatului, Joe Biden.

Printre alte nume citate figureaza cel al fostului erou al razboiului din Vietnam Chuck Hagel, senator republican de Nebraska, care recent l-a insotit pe Obama in Afganistan si Irak, si cel al guvernatoarei de Kansas, Kathleen Sebelius.

Guvernatorul de New Mexico, Bill Richardson , fost ambasador al SUA la ONU, are avantajul de a avea o solida experienta in materie de politica externa si de a fi popular in randul comunitatii hispanice.

In fine, ipoteza unui "ticket" cu Hillary Clinton ramane posibila, dar foarte putin probabila.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea