Social

#ue #roman #pensie #ajutor social

Ajutoare sociale europene – trimise in tara de romanii care muncesc la export

3.500 de emigranti romani au cerut, pana acum, asa-numitele „ exporturi de prestatii familiale“.Cea mai mare parte a beneficiarilor lucreaza in Italia, Ungaria si Germania.

Odata cu intrarea in UE, romanii pot beneficia si de asa-numitul „export de prestatii sociale”. Majoritatea celor care lucreaza in alte tari membre ale UE isi fac deja planuri despre „pensia mixta” sau „somajul incasat la distanta”.

Asta deoarece „exportul de prestatii sociale” implica faptul ca nici un ban cotizat la fiscul din tara in care lucrezi nu va mai ramane neurmat de beneficii. Banii varsati la asigurarile sociale vor aduce, la batranete, o „felie” de pensie, calculata dupa regulile tarii in care ai muncit in functie de venit si vechime, „felie” ce se va aduna la pensia romaneasca.

Banii varsati la fondul de somaj pot sa aduca, in cazul concedierii, plata indemizatiei, dupa regulile tarii in care ai muncit, chiar daca te-ai intors in Romania. Cele doua prestatii au insa doua hibe: in cazul pensiilor - majoritatea emigrantilor mai au mult pana sa se bucure de ele, in cazul indemnizatiei de somaj – te poti „infrupta” din ea in Romania doar daca treci pe la fortele de munca si nu gasesti nimic de lucru, situatie imposibil de gasit in actuala criza de salariati...

De la italieni - 124,89 €/luna, pentru „nucleul familial“ din Romania

Mai exista insa un „export” mult mai avantajos si de care te poti bucura imediat: cel al „prestatiilor familiale”. Fiecare tara UE are propriile reguli in privinta incurajarii familiilor, in special a celor cu copii. In Romania, de pilda, exista indemnizatia pentru cresterea copiilor in varsta de pana la doi ani, a carei valoare, in cazul in care cel putin un parinte este salariat si vrea sa-si intrerupa serviciul pentru micut, se ridica la 800 de lei pe luna.

Dupa ce copilul implineste doi ani, insa, suportul acordat de stat scade brusc la 40 de lei pe luna. Daca unul dintre parinti lucreaza legal in alta tara UE, poate sa ceara renuntarea la „suportul” oferit de statul roman in schimbul celui al statului gazda.

In Italia, de pilda, legislatia prevede o asa-numita indemnizatie lunara de maternitate, care se acorda pentru maximum 5 luni si are valoarea de 300 de euro. Apoi poti beneficia de “alocatia pentru nucleul familial” - o prestatie acordata de sistemul italian de protectie sociala pentru a ajuta familiile lucratorilor compuse din mai multe persoane si ale caror venituri se situeaza intr-o anumita limita stabilita anual prin lege. Se considera ca facand parte din acest nucleu chiar si copiii care nu locuiesc impreuna cu solicitantul, nu se afla in intretinerea solicitantului si nu sunt rezidenti in Italia (dar sunt cetateni comunitari).

Altfel spus, poti sa lucrezi legal in Italia, sa ai copiii acasa in Romania si sa primesti bani de la statul italian pentru intretinerea lor. Evident, elementele luate in calcul pentru stabilirea cuantumului acestei alocatii sunt numarul de membri din cadrul familiei si venitul total al acesteia. De pilda, pentru un nucleu familial compus din 5 membri, dintre care cel putin 3 sunt minori, in cazul in care venitul anual este egal sau inferior sumei de 22.480,91 euro, alocatia este de 124,89 euro/luna.

Info plus: Romanii nu s-au dumirit inca

Conform secretarului de stat din Ministerul Muncii, Theodora Bertzi, pentru a beneficia de aceste “exporturi de prestatii familiale” au depus, pana acum, cereri doar 3.500 de emigranti romani. 2.000 au fost deja solutionate – restul se afla in lucru. Cea mai mare parte provin din Italia. Urmeaza apoi, ca pondere, cele din Ungaria si Germania.

Numarul mic de cereri raportat la numarul romanilor care lucreaza peste hotare (numai in Italia lucreaza legal cateva sute de mii) poate fi datorat procedurilor birocratice greoaie (emigrantul depune o cerere stufoasa la autoritatile statului in care lucreaza, iar acestea le trimit apoi spre verificare si solutionare statului roman), dar si lipsei de informare a romanilor.  


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea