Social

#belgu #ajun boboteaza #obiceiuri #boboteaza #traditii

Ajunul Bobotezei. Ce trebuie sa pui pe masa pentru a aduce belsug 

Potrivit traditiei, Ajunul Bobotezei reprezinta ziua in care cerurile se deschid. In aceasta zi crestinii tin post si se roaga, pentru ca de Boboteaza sa bea apa sfintita, denumita si Agheasma Mare.

 

Ajunul Bobotezei este o zi a superstitiilor si traditiilor, de care multi crestini tin cont. Printre acestea, o traditi spune ca pe masa, in Ajunul Bobotezei, trebuie sa se regaseasca anumite alimente care aduc belsug.  

Ce trebuie sa pui pe masa pentru a aduce belsug 

In Ajunul Bobotezei crestinii trebuie sa pregateasca o masa asemanatoare cu cea din Ajunul Craciunului.

Se spune ca pe masa trebuie pusa o tava sau fan, iar peste acestea se asaza fata de masa. De asemenea, in fiecare colt al mesei, trebuie pus un bulgare de sare. Se spune ca acest obicei atrage norocul si blesugul si pazesc familia de rele pentru tot restul anului.

De asemenea, pe masa trebuie sa se puna 12 feluri de mancare: coliva, bob fiert, fiertura de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, bors de „burechiuse” sau „urechiusele babei” (fasole alba cu coltunasi umpluti cu ciuperci), bors de peste, peste prajit, placinte de post umplute cu tocatura de varza acra, placinte cu mac. 

La sate, unde preotul vine cu Botezul in aceasta zi, si nu mai devreme, se spune ca nimeni nu trebuie sa se apuce sa manace aceste bucate pana cand nu le sfiinteste popa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea