Social

#pregatiri mos nicolae #ajun de mos nicolae #traditii #mos nicolae #copii

Ajun de Mos Nicolae. Ce trebuie sa faca toti copiii astazi, inainte de a merge la culcare

Toti copiii il asteapta cu nerabdare pe Mos Nicolae. Pregatirile pentru Mos incep din timp, cand Mos Nicolae este asteptat cu sufletul la gura de catre copii.

 

Potrivit traditiei, inainte de a merge la culcare, copiii trebuie sa-si pregateasca ghetutele pentru venirea Mosului. Acestea trebuie curatate, lustruite si apoi sa le aseze langa fereastra.

In noaptea de 5 spre 6 decembrie, Mos Nicolae vine si le lasa cadouri in ghetute copiilor cuminti si nuieluse celor nazdravani.

Cine este Mos Nicolae

Traditia sosirii lui Mos Nicolae isi are originea in povestea unui personaj care a existat cu adevarat - episcopul Nicolae de Myra. Acesta a trait in Myra-Lichia, in secolul al IV-lea. Provenind dintr-o familie instarita, la moartea parintilor sai, si-a daruit intreaga avutie celor nevoiasi.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Mos Nicolae (episcopul Nicolae de Myra) este povestea a trei fete sarace, care neavand zestre, nu se puteau casatori si urmau sa fie vandute de tatal lor unor barbati instariti. Legenda spune ca Sfantul Nicolae, aflandu-le durerea, le-a aruncat fiecareia pe geam, intr-o noapte, cate un saculet de bani, care a cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghete. De aici provine obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghete, conform volumului "Cartea de Craciun" de Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997.

Conform traditiei, Mos Nicolae ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat. El este stapanul apelor si protectorul corabierilor, dar apara si soldatii pe timp de razboi.

Totodata, ca sfant, a fost mai darnic cu pedepsele decat cu recompensele. Conform traditiei, Mos Nicolae ii pedepsea pe cei care se abateau de la credinta si ii lovea cu nuiaua peste maini. De aici si obiceiul de a darui nuieluse copiilor neastamparati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea