Social

#cauza accidente #agresivitate in trafic #accidente rutiere #agresivitate #accidente

Agresivitatea la volan provoaca accidente! Ziua cu cel mai mare grad de agresivitate

Oboseala, neatentia si consumul de alcool sunt printre principalele cauze care duc la provocarea accidentelor rutiere. Stiai insa ca pe langa acestea insa se numara si agresivitatea la volan?

Potrivit psihologilor, persoanele agresive la volan au un temperament coleric, caracterizat prin competitivitate accentuata. De asemenea, cel mai mare grad de agresivitate in trafic se inregistreaa vinerea, dupa ora 17:00.

"Din punct de vedere al varstei, am observat o frecventa mai mare, atunci cand vine vorba de agresivitate la volan, la tineri. Acestia isi gestioneaza mai greu comportamentul agresiv din cauza lipsei de experienta rutiera si a indicelui de maturitate rutiera scazut si au tendinta de a raspunde agresiv in trafic. Persoanele mai in varsta sunt mai defensive in trafic deoarece au acumulat experienta rutiera suficienta astfel incat sa isi gestioneze mai bine emotiile", declara prof. univ. dr. Mihaela Rus, presedintele Asociatiei de Psihologie si Siguranta Rutiera "PsihoTrafiQ".

Un alt factor care duce la un comportament agresiv in trafic este masina pe care soferii o conduc. "O masina puternica, masiva, le creaza un sentiment de siguranta si nu iau in calcul siguranta celorlalti participanti la trafic", adauga dr. Mihaela Rus.

De multe ori insa, se intampla ca persoane nevinovate sa devina victimele altor participanti la trafic, care taxeaza in mod agresiv sau pur si simplu isi manifesta superioritatea prin agresivitate. In acest caz este indicat sa se adopte un comportament defensiv.

"De multe ori suntem taxati fara vina in trafic si pur si simplu suntem agresati verbal de soferi. In acele momente, este bine sa nu ripostam si sa adoptam un comportament defensiv", sustine prof. univ. dr. Mihaela Rus.

Sursa foto: voxtvregional.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea