Social

#salariu #divort #rate #banca.

Afla cine scapa de penalizarile pentru intarzierea ratelor

Prevederile noului Cod Fiscal protejeaza mai multe categorii de romani cu credite de penalizarile consistente aplicate de banci in cazul in care rata este platita cu intarziere.

Bancile nu vor mai putea taxa toate categoriile de clienti in cazul in care acestia intarzie cu plata ratelor . Dobanzile penalizatoare vor putea fi cu cel mult doua puncte procentuale peste nivelul celor percepute la imprumuturile luate in mai multe situatii.

In cazul in care debitorul divorteaza, i-a scazut salariul cu cel putin 15%, este somer sau se afla in concediu de boala prelungit, banca nu il va putea penaliza cu mai mult de o crestere a dobanzii cu 2%.

Prevederile au fost incluse in ordonanta prin care nivelul comisioanelor de rambursare anticipata a imprumuturilor este limitata la maxim 1% din valoarea imprumutului.

Unele banci sustin masurile, sustinand ca nivelul ridicat al penalizarilor de pana acum nu mai este justificat pe vreme de criza .

"Pentru cazurile din anii anteriori, cand dobanzile penalizatoare erau mai mari, trebuie sa avem in vedere faptul ca majoritatea intarzierilor de la acea data nu erau datorate cauzelor economice enumerate in aceasta ordonanta, ci mai degraba unei gestionari defectuoase de catre clienti a obligatiilor asumate. Pentru a elimina aceste derapaje, dobanzile penalizatoare erau stabilite la un nivel considerat descurajator", a explicat Gabriel Cretu, director Canale de Distributie si Managementul Sucursalelor la OTP, pentru Evenimentul Zilei.

Cea mai mare dobanda penalizatoare pentru intarzierea ratelor este aplicata, in momentul de fata, de UniCredit Tiriac (10%), in timp ce la Piraeus Bank, intarzierea platii ratelor la credite ipotecare iti creste dobanda cu 8%.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea