Social

#ore suplimentare #concediu #codul muncii

Afla care sunt schimbarile din Codul Muncii

Proiectul de modificare a Codului Muncii prevede mai multe masuri care vor afecta o pare parte din angajatii romani.

Modificarile din Codul Muncii vizeaza atat contractele de munca, cat si drepturile angajatilor si angajatorilor.

Un contract individual de munca pe durata determinata va putea fi incheiat pe o durata de pana la trei ani si va putea fi prelungit. Legislatia in vigoare prevede o durata limita de 2 ani, care include si potentialele prelungiri.

Din proiectul de lege citat de Gandul va fi eliminata prevederea conform careia intre aceleasi parti pot fi incheiate cel mult trei contracte individuale de munca pe durata determinata succesiv.

Perioada in care angajatorul trebuie sa asigure fiecarui salariat concediul de odihna neintrerupt va scadea de la 15 zile lucratoare la 10 zile.

In cazul in care angajatul a beneficiat de mai mult concediu de odihna decat este stabilit prin lege, angajatorul va putea retine din salariul angajatului indemnizatia de concediu aferenta perioadei de depasire a duratei legale sau va putea reduce durata concediului de odihna in anul urmator.

Munca suplimentara va putea fi compensata in termen de 60 de zile, fata de 30 de zile pana acum.

"Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana", se arata in proiect.

O alta modificare la Codul Muncii este cresterea perioadei de preaviz. Acesta va fi extins de la maximum 15 zile la cel putin 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, si de la 30 la 45 zile pentru salariatii cu functii de conducere .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea