Social

Afaceri cu teren montan sub pulpana lui DIP

O firma care a apartinut sotilor Elena si Dan Ioan Popescu a devenit un actor de prim rang al afacerilor imobiliare de la Azuga, prin bunavointa autoritatilor locale. Societatea este administrata in continuare de sotia fostului ministru.

Leonida Erhan, expertul pus de Comisia speciala de cercetare a averii sa evalueze veniturile si cheltuielile familiei lui Dan Ioan Popescu, a consemnat o suprafata de 4.500 mp, a carei achizitionare nu poate fi justificata de familia fostului ministru al Industriilor. Terenurile in cauza, situate in marea lor majoritate la Azuga, sint doar o mica parte din ceea ce Ital Agency a concesionat in statiunea prahoveana. Firma Ital Agency a apartinut sotilor Popescu pina in anul 2001, iar Elena Popescu este in continuare presedinta Consiliului de administratie al acestei societati.

Conform datelor transmise de Primaria Azuga, Ital Agency a concesionat in intervalul 19992002 peste patru hectare de teren situate linga pirtia de schi Sorica.

Primele doua parcele au fost obtinute prin licitatie in 1999, cind Elena Popescu si Dan Ioan Popescu erau inca patronii Ital Agency. Este vorba de 4.000 mp situati la poalele pirtiei Sorica (cu 237.417 lei/mp), chiar linga telescaun, si alti 299 mp pe strada Ritivoiu (300.000 lei/mp). Pe primul amplasament au inceput constructia unui hotel de patru stele cu 60 de camere. La Ritivoiu au ridicat o casa de vacanta.

Ambele constructii au trecut in 2001 in proprietatea familiilor Pepenica si Radulescu, cei doi actionari majoritari de la Luxten, dupa ce familia Popescu le-a vindut actiunile firmei Ital Agency. Ionel Pepenica ne-a declarat ca, in momentul preluarii firmei, casa de vacanta exista, iar hotelul era ridicat deja, se afla la rosu, cum se spune. Scheletul si constructia erau terminate. Au ramas de pus instalatiile, in care am investit pina acum peste 3 milioane de euro.

Politica si afaceri

De lucrarile ulterioare s-a ocupat tot Elena Popescu, spune Pepenica, in calitatea ei de administrator preluat la pachet cu actiunile Ital Agency. A fost conditia noastra la cumparare, sa mai ramina doua - trei persoane din conducerea de acolo, care sa se ocupe de proiectul integrat pe turism, pe care vrem sa-l dezvoltam la Azuga. Va dati seama ca noi sintem specialisti in instalatii electrice , nu in turism. Doamna Popescu este o profesionista.

Pentru functia sa, Elena Popescu a primit in 2004 un bonus management de 8,37 miliarde de lei, scrie in declaratia de avere a lui Dan Ioan Popescu. Pe acelasi an, profitul net al Ital Agency a fost de, coincidenta, exact 8,367 miliarde de lei.

Cu toate acestea, Ionel Pepenica neaga existenta unei legaturi subterane intre firmele sale si fostul ministru: Nu vrem politicieni in societatile noastre, declara acesta, uitind ca ei insisi au fost membri de partid. Claudiu Radulescu si Ionel Pepenica au facut parte din biroul organizatiei PSD a sectorului 1 bucuresti , condusa chiar de Dan Ioan Popescu. Pepenica a fost si consilier local al municipiului Bucuresti. S-a retras din CLMB in 2001, cind fostul primar general Traian Basescu le-a cerut consilierilor sa aleaga intre afaceri si politica. Intre politica si Luxten nu am de facut vreo alegere. Nu voi renunta niciodata la Luxten, spune transant Pepenica.

Mai mult, Pepenica si Radulescu au aflat de anuntul public de vinzare a Ital Agency la organizatia de partid, recunoaste Ionel Pepenica. Cei doi au iesit din partid dupa ce au cumparat de la sotii Popescu actiunile firmei Ital Agency.

Desi nu mai era patroana firmei, Elena Popescu a continuat punct cu punct proiectul de turism imaginat de Ital Agency la Azuga. In 2002, societatea cistiga cea mai importanta concesionare de teren: 3,6 hectare, amplasate in zavoiul din Valea Azugii, tot in apropierea pirtiei. Cu numai 166.000 lei pentru un mp. Aici, ne spune Ionel Pepenica, urmeaza sa fie ridicat cel mai modern complex de sport, agrement si sanatate din Romania. Cu putin timp inainte ca DIP sa paraseasca puterea, la sfirsitul lui 2004, Ital Agency face ultima achizitie 7.000 mp din padurea de la Sorica au fost scosi din proprietatea Romsilva, pentru a intregi domeniul pe care se afla hotelul.

Cum sa transformi concesiunea in proprietate

Preturile au fost nesemnificative 237.000 de lei/mp la Sorica, 300.000/mp pe Ritivoi si 166.775/mp in zavoiul de pe Valea Azugii. Conform legislatiei, redeventa este stabilita pentru amortizare in 25 de ani, chiar daca pamintul este concesionat pentru 49 de ani. De exemplu, pentru locatia Sorica, Ital Agency trebuie sa plateasca doar 9.480 ROL/mp intr-un an. Ionel Pepenica spune ca sumele trebuie sa fie mici, pentru ca administratia sa atraga investitii, sa dezvolte turismul in respectiva zona si nicidecum sa scoata bani din vinzarea de pamint. Dupa 25 de ani de folosinta, orice teren concesionat poate intra in proprietatea celui ce l-a luat in exploatare si a platit sumele datorate statului. Exista insa si posibilitatea de a se varsa imediat redeventa pe 25 de ani si terenul sa treaca imediat in proprietatea celui ce l-a concesionat, explica Pepenica. Lucru care s-a si intimplat cu cele peste patru ha de la Sorica si Valea Azugai, precum si a padurii. Pentru toate cele peste 4 hectare, ni s-a comunicat de la biroul lui Ionel Pepenica, Ital Agency a platit Primariei Azuga aproximativ 800.000 de dolari, ceea ce inseamna circa 17 dolari pe mp, comparativ cu cel putin 150 de euro in Valea Azugai si cel putin 200 de euro la Sorica, cit costa metrul patrat daca il cumperi de la particulari, si nu de la administratia locala.

O divizie pentru doamna

Dupa ce au cumparat hotelul lui DIP, Radulescu si Pepenica l-au revindut in 2004 firmei Luxten, in care actionari majoritari sint tot ei. Despre aceasta firma, Ministerul Economiei spunea anul trecut ca a primit, intre 2000 si 2004, de la ministerul condus de Dan Ioan Popescu, 20 de contracte in valoare de 57 de miliarde de lei. Pentru realizarea proiectului purtind semnatura Elenei Popescu, Luxtenul si-a constituit in 2004 o divizie de turism.

DIP o lalaie cu autosuspendarea

Dan Ioan Popescu, presedintele PSD Bucuresti , ezita sa se autosuspende din functie, desi luni, cind s-a a anuntat ca Parchetul i-a pus sechestru pe 0 pe care nu o poate justifica, a promis ca o va face. Incepind cu ziua de luni, in fiecare zi, DIP a convocat la sediul filialei sedinte peste sedinte sfatuindu-se cu apropiatii sai ce decizie sa ia. Ultima sedinta a organizat-o aseara, si avea pe ordinea de zi aprobarea unei rezolutii prin care sa i se acorde un vot de incredere. La final, el a declarat ca se mai gindeste citeva saptamini daca se suspenda. Potrivit unor surse din anturajul lui, acesta se teme ca daca va renunta la conducerea filialei Bucuresti, Geoana nu-l va mai lasa sa se reintoarca. Sintem patiti de cind Nastase l-a trimis pe Ursache pe capul nostru. Acum cine stie pe cine ne va trimite de o sa inceapa sa ne alerge prin filiala, ne-a declarat unul dintre vicepresedintii PSD Bucuresti. Astfel, DIP, pentru a gasi o solutie sa evite promisiunea autosuspendarii, i-a scos in fata pe oamenii sai care sa-i respinga cererea de retragere. Lui DIP i s-a transmis insa de la centru sa inceteze aceasta comedie, si sa se autosuspende daca nu vrea sa fie suspedat de Biroul Permanent . Pe DIP a incercat chiar si Ion Iliecu sa il convinga, asigurindu-l ca nu-i va lua nimeni locul intrucit ramine Sorin Oprescu. (Florin Ciornei)


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea