Social

#nastase #mitrea #coruptie #penal

Adrian Nastase si Miron Mitrea, fara urmarire penala

Cercetarea penala in dosarele Nastase si Mitrea nu va continua. Parlamentarii au decis miercuri in sedinta extraordinara sa nu avizeze urmarirea penala in cazul celor doi demnitari. DNA a precizat ca dosarele lui Nastase si Mitrea vor fi blocate, anchetele fiind inchise.

In cazul lui Adrian Nastase s-au inregistrat 120 de voturi pentru, 150 impotriva inceperii urmaririi penale si 6 voturi nule . Pentru inceperea urmaririi penale a lui Miron Mitrea s-au pronuntat 160 de parlamentari, 115 au votat contra, si un vot a fost nul. Pentru avizarea incepererii urmaririi penale ar fi fost nevoie de 218 voturi favorabile.

La votul in cazurile Mitrea si Nastase au absentat 48 de deputati. Cei mai multi absenti au fost de la PSD (13), PNL (10) si PRM (8).

Dosarul " Zambaccian ", pentru care procurorii nu au primit aviz pentru inceperea urmaririi penale, se refera la modul in care familia Nastase a dobandit imobilul de pe strada Zambaccian. In cazul Mitrea, acesta este acuzat ca ar fi fost mituit, cand era ministru, cu lucrarile efectuate de trei societati comerciale din Bacau la vila pe care mama sa a detinut-o in Baneasa. In intervalul 2001 - 2004, casa a fost renovata si extinsa cu o suprafata de peste 100 metri patrati, lucrarile fiind executate de firmele Vertcon, Conimpuls si Regal Bacau.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca dosarele celor doi pot fi repuse pe ordinea de zi si ca votul de miercuri se poate relua la cererea oricarui deputat. "Astazi am avut de-a face cu o decizie clar politica. Cel putin doua grupuri parlamentare au votat impotriva deciziei de avizare. Nu cred ca este o decizie buna pentru Camera Deputatilor si pentru justitie", a precizat liderul PNL.

"Votul de astazi reprezinta o bascalie, o bataie de joc la adresa justitiei, a sistemului judiciar, a principiului egalitatii in fata legii, la adresa cetateanului", crede presedintele PD-L Emil Boc, care da vina pentru decizia de miercuri din Parlament pe PSD si PC. Boc a adaugat ca PD-L a votat cu bilele la vedere pentru a inlatura suspiciunile legate de voturile lor.

Comisia Europeana solicita Romaniei in cel mai recent raport de monitorizare "continuarea seriei de anchete profesioniste si impartiale in cazuri de coruptie la nivel inalt si asigurarea stabilitatii legislative si institutionale a cadrului anticoruptie, in special prin mentinerea procedurii actuale de numire si revocare a Procurorului General al Romaniei, a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie si a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General".

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea