Social

Adrian Nastase s-a baricadat in Camera

Usile Parlamentului s-au inchis ieri in fata deputatilor Coalitiei, din ordinul lui Adrian Nastase, pentru a-i impiedica sa voteze impotriva unei decizii a PSD menite sa amane din nou procedurile care duc la revocarea presedintelui Camerei.

Adrian Nastase a cerut, pentru prima data in 15 ani, ca reprezentantilor Puterii care au intarziat la lucrarile Camerei pe marginea regulamentului sa nu li dea voie sa voteze. Puterea a cerut reluarea unui vot de la care lipseau mai multi deputati.

Liderii grupurilor PD si PNL, Crin Antonescu si Cristian Radulescu , contestau numararea voturilor exprimate pentru retrimiterea la Comisie a Regulamentului Camerei. Ei sustineau ca 25 de voturi au aparut in plus in contul deputatilor prezenti.

Totul s-a petrecut la putin dupa ora 9,00 dimineata, in conditiile in care lucrarile Camerei Deputatilor au inceput, tot in premiera, la ora 8,30. Cu o zi inainte, PSD a intarziat inceperea lucrarilor cu peste o ora. Ieri, mai multi deputati PNL erau prezenti la sedinta conducerii liberale, in prezenta lui Calin Popescu Tariceanu, venit si el la Camera Deputatilor pentru a grabi discutiile.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a negat ca ar fi fost blocata intrarea deputatilor la vot, aratand ca accesul a fost oprit temporar si pentru toata lumea tocmai pentru a verifica rezultatul votului. Deputatii celor patru partide din Coalitia majoritara au fost prinsi in offsaid si din cauza absentelor (PD - 15, PNL - 12, UDMR - 2 si PC - 2), iar Adrian Nastase a izbutit sa trimita proiectul de Regulament la Comisia Juridica care se va pronunta asupra constitutionalitatii modificarilor. Cel care a cerut retrimiterea la Comisie a proiectului de regulament a fost pesedistul Valeriu Zgonea. Dupa o disputa cu reprezentantii Puterii, care au spus ca propunerea este neregulamentara, deputatul UDMR Marton Arpad a spus ca plenul este suveran si a cerut ca propunerea sa fie supusa la vot. Dupa prima numaratoare a voturilor, care indica 90 de voturi in favoarea retrimiterii la Comisie, democratul Gheorghe Albu a contestat scorul. O noua runda a votului a scos la iveala 107 voturi pentru retrimiterea la comisie si doar 96 impotriva (voturile celor din Coalitie).

Bucuria pesedistilor care au inceput sa vocifereze incantati a fost spulberata iar de Albu care a contestat inca o data scrutinul sustinand ca el a numarat doar 84 de voturi pentru. Iritat, Adrian Nastase a spus: De acum nu mai intra si nu mai iese nimeni din sala si renumaram voturile.

In zadar au alergat aliatii pe scarile Parlamentului - Nastase nu le-a mai luat votul in considerare. Ba mai mult, de teama unui esec, au fost numarate doar voturile pentru, iar nu si cele impotriva. Voturile impotriva nu au fost contestate, a replicat Nastase. Intre timp, membrii Coalitiei ii strigau din sala jos comunistule. Scandalul a continuat prin luari de pozitie ale fiecarei tabere. S-a depasit orice limita a jocului. PSD a faultat pe toate liniile. De data aceasta s-a dat la oase in cel mai golanesc stil posibil. Nu ne asteptam ca Adrian Nastase sa mearga asa de departe cu incalcarea regulamentului, a declarat Cristian Radulescu la conferinta de presa organizata ad-hoc de liderii de grup ai partidelor de la Putere.

Ei l-au acuzat pe Nastase ca a impus ilegal trimiterea la comisie a proiectului de Regulament viciind rezultatul scrutinului si interzicand deputatilor sa intre in sala. Doar proiectele de lege se trimit la controlul constitutionalitatii la Comisia juridica, nu si proiectele de hotariri ale Camerei, adica cazul Regulamentului, a explicat Gheorghiof in ce consta ilegalitatea deciziei. Pusi insa in situatia de a explica de ce au avut oameni lipsa la apel in conditiile in care in Coalitie s-a decis prezenta obligatorie, cei patru lideri au dat-o din colt in colt. S-a circulat greu, a explicat liderul liberalilor, Crin Antonescu.

Coalitia a mai inregistrat si alte infrangeri. In primul rand nu a reusit sa impuna in sedinta Biroului Permanent al Camerei propunerea privind urgentarea dezbaterilor in Comisia Juridica, astfel incat raportul sa intre pe ordinea de zi a plenului de saptamana viitoare. Votul a fost paritar, intrucat a fost absent Kelemen Hunor (UDMR).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea