Social

#adoptii internationale #ue #rezolutie #parlamentul european

Adoptiile internationale in UE, reglementate de o rezolutie a Parlamentului European

Parlamentul European a adoptat in cadrul sedintei de miercuri proiectul de rezolutie privind adoptiile internationale pe teritoriul Uniunii Europene, anunta realitatea.net.

"In urma negocierilor dintre grupurile politice s-a ajuns la aceasta rezolutie comuna care, spre deosebire de textul initial propus de colegii eurodeputati din Italia, recunoaste explicit competenta statelor nationale in elaborarea si aplicarea legislatiei privind adoptiile internationale", a declarat eurodeputatul PSD Victor Bostinaru.

„Insa ce este cel mai important, a fost eliminat articolul care deschidea calea crearii Agentiei Europene pentru Adoptii , un mecanism care ar fi permis concentrarea presiunii pentru deschiderea adoptiilor internationale pentru orice tara vizata, sfarsind prin a crea o adevarata ‘piata’ europeana a adoptiilor”, a mai adaugat Bostinaru.

Prioritara va fi adoptia in tara de origine a copilului. Rezolutia indica ca solutii alternative familii de plasament, precum ingrijirea personala sau de tip rezidential, sau gasirea unei familii prin adoptie internationala, in conformitate cu legislatia nationala relevanta si conventiile internationale. Documentul mai spune ca plasarea un copil orfan intr-o institutie ar trebui folosita doar ca o solutie temporara.

In ceea ce priveste adoptiile internationale, statele membre ale UE vor trebui "sa recunoasca implicatiile psihologice, emotionale, fizice si social/educationale" care pot interveni atunci cand un copil este mutat din locul sau de origine si sa ofere asistenta corespunzatoare parintilor adoptivi si copilului adoptat. De asemenea, autoritatile nationale sunt obligate sa  prezinte rapoarte periodice statelor membre de origine in legatura cu dezvoltarea unui copil care a fost obiectul unei adoptii internationale .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea