Social

#servicii bancare clienti #adio pacaleli banci #obligatii banci creditare #biroul de credit

Adio, pacaleli bancare!

In cazul in care vor reusi sa mai obtina credite la banci, romanii vor avea parte de mult mai putine "pacaleli" din partea bancherilor, legate de comisoane care apareau peste noapte sau majorari neasteptate ale dobanzilor.

Cel putin asa ar trebui sa se intample dupa intrarea in vigoare, la finele anului trecut, a ordonantei de Urgenta a Guvernului nr 174/2008.

Potrivit acesteia, furnizorul de servicii financiare este obligat sa comunice consumatorului orice modificare a costurilor creditului, prin una din urmatoarele metode, in functie de optiunea scrisa a consumatorului, exprimata in contract: scrisoare recomandata, e-mail, SMS.

Pe de alta parte, in contractul pe care il veti parafa cu banca se vor mentiona si costurile de administrare ale contului curent si de retragere sau depunere de numerar care cad in sarcina consumatorului ca urmare a derularii contractului de credit.

In plus, cei care obtin un credit vor trebui sa fie informati corect asupra conditiilor contractuale inca din faza precontractuala. "La solicitarea unei oferte de credit, furnizorul de servicii financiare are obligatia de a oferi gratuit un grafic de rambursare / alt document care sa mentioneze costurile totale ale creditului si un exemplar al proiectului contractului de credit", explica consultantii de la DBSol.

De asemenea, ordonanta de urgenta mai arata ca in contractele de credit cu dobanda variabila , variatia dobanzii trebuie sa fie independenta de vointa furnizorului de servicii financiare, ea raportandu-se la fluctuatiile unor indici de referinta verificabili, mentionati in contract. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea