Social

#lege antifumat #fumatori #fumat spatii publice

Adio, fumat in spatii publice! Tot ce trebuie sa stie fumatorii

De astazi, fumatorii nu vor mai putea sa-si aprinda tigara in restaurante, in baruri, in cluburi sau in orice spatiu public delimitat de doi pereti si care are acoperis. In plus, conform legii antifumat care intra astazi in vigoare, tigarile electronice nu vor mai putea fi folosite in mijloacele de transport in comun, in restul spatiilor publice acestea fiind permise.

Potrivit legii antifumat, fumatorii nu-si vor mai putea aprinde tigarile in spatiile publice inchise si nici in locurile de joaca pentru copii, nici macar cele in aer liber. In plus, Legea interzice si comercializarea produselor din tutun in unitatile sanitare si cele de invatamant, de stat si private, precum si vanzarea la bucata a tigaretelor, tigarilor de foi si cigarillos.

Noua lege ii priveste chiar si pe taximetristi. Fumatul va fi interzis si in masinile acestora.

Mai exact, prin noua formulare, prin "spatiu public inchis se intelege orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

In ceea ce priveste fumatul pe plaja, spre exemplu, aceasta a aratat ca vor trebui stabilie anumite norme in acest sens.

Amenzi pentru cei care incalca legea

Persoanele fizice care nu respecta prevederile legii risca amenzi de pana la 500 de lei. In cazul cluburilor, barurilor si restaurantelor, sanctiunile sunt mai dure: intre 5.000 si 15.000de lei si chiar suspendarea activitatii. Pedepsele merg inclusiv pana la inchiderea localurilor care nu au respectat legea.

Locuri unde se poate fuma

Fumatul va fi permis in continuare in incaperile special amenajate pe aeroporturi si in penitenciare. Totodata, fumatul este permis in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale, cu respectarea urmatoarelor conditii: sa nu fie spatiu de trecere sau de acces in spatii publice inchise, sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativa, sa fie dotate cu scrumiere si extinctoare si amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor si sa fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: “Camera pentru fumat”, “Loc pentru fumat”.

Sursa foto: whnt.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea