Social

Aderam la termen, dar cu conditii

Raportul de monitorizare va mentine patru stegulete rosii, situatia de la Finante stirnind ingrijorare profunda.

Proiectul de raport al Comisiei Europene, obtinut ieri de Reuters, arata ca numarul steguletelor rosii acordate Romaniei a scazut de la 14 la patru. Dar cele patru avertismente nu pot activa clauza de aminare cu un an a aderarii.

Unul greu la Finante

Intirzierea cea mai grava este in domeniul sistemului interoperabil privind taxa pe valoarea adaugata : Sistemul computerizat de colectare a taxelor nu este interoperabil cu cele din restul UE, ceea ce impiedica colectarea corecta a TVA pe piata interna a UE. De la 1 ianuarie, Romania trebuie sa transmita instantaneu Bruxelles-ului si statelor membre toate detaliile privind TVA in momentul in care aceasta este colectata. Desi sistemul informatic trebuia implementat inca de la inceputul anului, Ministerul Finantelor a intirziat aceasta masura, motivind ca Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti a cerut verificarea suplimentara a licitatiei.

Trei la Agricultura

Celelalte trei stegulete rosii sint pe Agricultura: agentiile de plati nu sint inca operationale si astea ar putea duce la blocarea fondurilor pentru platile directe alocate fermierilor. Nefinalizat este si sistemul de inregistrare a animalelor, necesar pentru plata subventiilor agricole si pentru a mentine standardele veterinare UE. Iar ultima masura neindeplinita este lipsa facilitatilor sanitar-veterinare pentru prevenirea bolii vacii nebune.

Bulgaria, mereu surprinzatoare

Desi a scazut de la 16 la 6 stegulete rosii, Bulgaria ramine o bataie de cap serioasa pentru Comisia Europeana, mai ales la capitolul justitie si combaterea coruptiei si crimei organizate. Capitol care poate activa clauza de aminare cu un an a aderarii. Comisarul pentru Justitie Franco Frattini a declarat insa ieri ca trebuie sa evitam decuplarea celor doua tari, sugerind astfel ca nici la raportul din toamna aminarea Bulgariei nu ar mai fi posibila. Dar mafiile din Sofia nu tin cont de calcule europene: Ivailo Markov, un cunoscut om de afaceri bulgar, a fost impuscat in stil mafiot miercuri seara in Sofia, iar ieri un om de afaceri turc a fost gasit mort, invelit in folie de plastic si cu o foarfeca infipta in git. Grave nu sint incidentele in sine, ele pot avea loc oriunde in Europa, grav este ca nu a inceput nici o ancheta in toate aceste cazuri, care par a fi crime la comanda, ne-a declarat ieri un oficial de la Bruxelles.

Consiliu mut in iunie

Sper ca vom putea recomanda 2007 pentru ambele tari, dar cu unele reevaluari in octombrie sau septembrie, a declarat ieri vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini. Probabilitatea unui Consiliu European in iunie care sa decida clar data aderarii este tot mai mica. Potrivit unei surse de la Bruxelles, va fi putin dificil pentru unii cancelari si presedinti de stat, fata de publicul lor national, sa ia o decizie la Consiliul European din iunie, cind Comisia spune ca mai e nevoie de o evaluare in toamna. As fi foarte surprins sa se intimple asa. Dar este dreptul statelor membre sa decida in iunie sau in octombrie sau dupa. (Valentina Pop)

Cartonas rosu cu TVA
Sistemul de raportare a incasarilor TVA catre UE va fi marcat cu stegulet rosu, desi trebuia implementat pina la inceputul acestui an.

Vladescu ( foto ) trebuie tras la raspundere pentru sistemul TVA. Era o chestiune care putea fi rezolvata la timp si sintem surprinsi si dezamagiti ca nu a fost asa. Faptul ca este notat cu un stegulet rosu atesta cit de grava e problema, ne-a declarat ieri un oficial de la Bruxelles.

Bodu admite, dar optimist

Sistemul trebuia implementat din 2003. Acest lucru nu s-a intimplat. Nu ma intrebati de ce, ca nu stiu sa va raspund. Cert este ca vom primi un stegulet rosu de la Comisia Europeana din aceasta cauza, iar consecintele lui le suporta Romania, indiferent de guvern, a spus Sebastian Bodu , presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), institutie care este beneficiarul acestui sistem. El a explicat ca, in fapt, este vorba despre un soft care permite schimbul de informatii dintre statele membre privind tranzactiile cu TVA si accize . Sistemul permite monitorizarea in timp real a banilor care circula prin aceste taxe si este puternic securizat. Consultantii pentru acest sistem trebuiau sa fie alesi din 2003. Lucrul acesta s-a intimplat abia acum doua luni. Este vorba despre IBM si Oracle. Cele doua companii cistigasera si o licitatie precedenta, insa aceea a fost anulata, a continuat Bodu. Seful ANAF arata ca o delegatie a Directiei de Impozite si Taxe a Comisiei a venit acum zece zile la Bucuresti. Au fost surprinsi ca sintem in grafic. Au plecat de aici nu incintati, dar mai linistiti, a subliniat presedintele ANAF.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea