Social

#irak #parlament #acord #securitate #sua #vot #miercuri

Acordului de securitate cu SUA, discutat de irakieni miercuri

Parlamentarii irakieni au hotarat, dupa ore de dezbateri dificile, sa supuna miercuri la vot proiectul de acord de securitate cu Statele Unite, care prevede retragerea fortelor americane pana la sfarsitul anului 2011.

"Discutia s-a incheiat si votul va avea loc miercuri", a declarat sambata dupa-amiaza presedintele Parlamentului, Mahmod al-Mashhadani, citat de AFP.

El a inchis astfel o sedinta de sapte ore, in cursul careia 40 de deputati si-au exprimat pozitiile in acest dosar. Oficialul a precizat ca, daca "cele trei entitati (sunnita, siita si kurda -n.red.) reusesc sa ajunga la o pozitie comuna privind acordul, sedinta poate avea loc si mai devreme".

Aceasta posibilitate este, insa, greu de imaginat pentru moment. Sambata, kurzii si-au exprima iritarea, din cauza diferendelor cu Guvernul, in timp ce deputatii siiti si sunniti au parut divizati in privinta acordului. "Au fost comise greseli in timpul negocierilor, care au fost desfasurate fara transparenta si fara ca Parlamentul sau poporul sa fie informati", a declarat unul dintre liderii Aliantei Kurde (53 de deputati).

"In calitate de kurd, cred ca rezolvarea problemelor Kurdistanului este mai importanta decat acordul si trebuie sa ajungem un consens privind afacerile interne, pentru ca unitatea poporului irakian va obliga Statele Unite sa aplice acordul", a adaugat el. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea