Social

Absolventii nu stiu pentru ce s-au pregatit

Multi tineri se angajeaza in domenii care difera total de ceea ce au studiat in facultate, cautand slujbe mai bine platite. Daca unii dintre studenti au preferat sa lucreze in timpul facultatii pentru a dobandi experienta, altii sunt in prag de absolvire si nu stiu inca spre ce se vor indrepta.

„Majoritatea colegilor mei sunt nehotarati cu privire la jobul pe care il vor urma si fug de profesorat. Au ales Teologia pentru ca se intra usor, concurenta este mica si caminul asigurat", ne-a spus Iuliana. Si Maria, studenta la Psihologie, spune ca si-ar dori sa devina psiholog, dar daca va gasi un job mai bine platit este dispusa sa renunte la ce a invatat in facultate.

Indecisi cu privire la job

Mihaela este studenta la Sociologie si va sustine lucrarea de licenta in aceasta vara pe geopolitica. Pentru ca nu o pasioneaza domeniul, dupa finalizarea studiilor si-a propus sa se reprofileze. Isi doreste sa lucreze intr-o banca, „pentru ca se castiga bine". Iuliana, desi va fi licentiata in Teologie, vrea sa se angajeze in domeniul relatiilor publice si intentioneaza sa se inscrie la un masterat in Comunicare.

Absolventii de Politehnica si de ASE par cei mai decisi cu privire la ce vor face dupa absolvirea facultatii, majoritatea dorind sa lucreze in domeniul studiat la facultate. Adrian, student la Politehnica, intentioneaza sa termine facultatea si sa devina inginer, pentru ca este un domeniu bine platit si cu cautare pe piata muncii.

Abilitatile profesionale sunt importante

Specialistii considera ca abilitatile profesionale si experienta sunt foarte importante la angajare. Reprezentanta companiei de resurse umane Professional, Bianca Moraru Demeter, este de parere ca sunt cazuri in care si pregatirea teoretica este esentiala, de exemplu in domeniul financiar-bancar, inginerie sau drept.

Sunt insa si posturi pentru care se cer experienta si abilitati profesionale. „Ca urmare a faptului ca nu exista o concordanta intre nevoile pietei muncii si programele universitare, sunt nenumarate cazurile in care angajatii s-au dezvoltat profesional in domenii diferite de pregatirea teoretica", a spus Demeter.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea