Social

#achizitii inutile #bani publici #dosare penale

Aberatii cumparate pe bani publici

Mai multe persoane care au ajuns in functii importante ale institutiilor publice au reusit sa toace milioane de lei din banii statului pentru a-si satisface propriile caprici, dar nimic care sa reprezeinte ceva pentru cetateanul de rand.

Printre achizitiile nefolositoare facute pe bani publici se numara tancuri vechi pe post de utilaje forestiere, WC-uri scumpe, dar nefunctionale, cabina cu hidromasaj in birou si altele, anunta Romania Libera.

Multe dintre achizitii s-au lasat cu dosare penale, dar cei mai multi dintre vinovati nu au platit nici un leu in contul pagubei produse bugetului public. Una dintre achizitiile cu scandal este tanc pentru Romsilva care a valorat 300 de mii de dolari, si un altul achizitionat de Dumitru Cristea , directorul Complexului Energetic Turceni.

In noiembrie, DNA a inceput cercetarea penala a acestuia pentru ca a cumparat un tanc fara a respecta legea achizitiilor publice . Prejudiciul calculat este de opt miliarde lei vechi.

In afacere este implicat Mugurel Surupaceanu, fost prefect de Gorj, care este cercetat pentru achizitionarea unui alt tanc, de data asta pentru Romsilva, regie condusa in 2003 de Ion Dumitru.

Fostul director (care ulterior a fost ales si deputat PSD) a cumparat cu 300.000 de dolari un "blindat" care nu a fost folosit niciodata pe functia de utilaj, asa cum visa el.

Fostul director al Romsilva, are si alte achizitii impresionante care au adus prejudicii statului. El a reusit performanta de a face din padurari angajatii publici cu cele mai scumpe tinute. Un ac de cravata, o vesta, un costum, o cravata si o pereche de bocanci, toate acestea au fost achizitionate cu aproape 41 milioane lei vechi.

In 2005, DNA a inceput sa cerceteze afacerile din Electrica SA si prejudiciile insumate au adunat 500 miliarde lei vechi. 44 de persoane au fost cercetate, iar 12 au ajuns de pe fotolii de conducere direct dupa gratii.

Directorul general de la Electrica Bucuresti, Lucian Boghiu, directorul general de la Electrica Banat, Ioan Livius Milea, si Dan Viorel, director general la SISEE (Societatea de Intretinere, Servicii Energetice Electrice) Banat, sunt doar cativa dintre cei acuzati de abuz in serviciu, luare de mita, fals intelectual etc.

WC-uri de lux pentru scoli, dar nefunctionale

Tot mai multe scoli din Romania au platit miliarde de lei pentru toalete. Startul pare sa fie dat de toaletele primarului Florentin Pandele de la Voluntari. Acesta a cheltuit 7,5 miliarde lei pentru doua WC-uri la scoala 1 si scoala Pipera.

Fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa", Cristian Dragomir, din Iasi, a achizitionat o limuzina Lexus de 72.000 euro.

Pe langa aceasta masina, Dragomir a mai cumparat un microbuz Volkswagen de opt locuri si o autoutilitara, reinnoindu-si in acest fel parcul de masini si cheltuind intreaga suma de 200.000 euro.

Primaria Iasi tipareste lunar un ziar care aduce laude primarului Gheorghe Nichita cheltuind astfel suma de aproape 75.000 lei/an, fara TVA, plus 350.000 de lei/anual costurile de distributie.

Aparat radiologic abandonat, la Crasna: 200 milioane lei vechi
Un aparat radiologic de tip Roentgen achizitionat acum 10 ani de catre Ministerul Sanatatii pentru Spitalul de Boli Cronice din Crasna (Covasna) a valorat 200 milioane de lei vechi si nu este folosit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea