Social

#invatamant liceal #abandon scolar #invatamant #liceu

Abandonul scolar a crescut la 3.5% in invatamantul liceal

Potrivit Divorce Journey, rata abandonului scolar in invatamantul liceal si profesional a crescut cu 3.5% in 2014. in majoritatea cazurilor este vorba de lipsa de interes a parintilor fata de adolescenti in timpul divortului.

De asemenea, in ciclul gimnazial 2,1% dintre elevi abandoneaza scoala, iar in ciclul primar 1,8% dintre elevi abandoneaza scoala din cauza divortului dintre parinti.

Judetele cu cele mai multe abandonuri scolare sunt: Sibiu cu peste 6.7% abandonuri scolare in ciclul 2 (liceal si profesional) si Mehedinti cu 5.9% abandonuri scolare. Rata cea mai mica de abandon scolar in ciclul 2 se afla in judetul Giurgiu cu 1.4% abandonuri scolare.

In anul 2015 au avut loc 31.527 de divorturi, dintre care 42% au fost cu minori, mai exact 18523, in toata tara, dintre care 20% dintre acestea au fost doar in Bucuresti. 

Divortul parintilor poate afecta copilul atat emotional cat si fizic. “Copilul poate trece prin mai multe traume emotionale: abandon cand unul din parinti decide sa-si refaca viata si uita de familia initiala. Se poate simti vinovat crezand ca divortul si separarea parintilor s-a produs din cauza lui. Copilul se considera “Cal de bataie” in conflictul emotional dintre parinti, cand, de exemplu, mama ranita de infidelitatea fostului sot se razbuna impiedicand accesul tatalui la minor”, declara dr. Gabriela Saulea, coach Divorce Journey.

Copiii – afectati de divortul parintilor

Copiii simt diferit divortul parintilor, dar cu totii sunt afectati de ceea ce se intampla in familie. Unii simt o pierdere exprimata prin: negare de genul “nu cred asta” sau “mama si tata se vor impaca”, prin furie raportata la parinti “cum imi poti strica viata in felul asta?”, “va ganditi doar la voi insiva!”, “de ce divorteaza parintii mei?”, “de ce trebuie sa mi se intample mie asta?”.

Alti copii spera ca o negociere intre ei si parinti va schimba decizia luata deja: “daca ma comport mai bine, poate mama si tata se vor impaca”, iar altii pot intra intr-o depresie urata care le poate influenta notele la invatatura si relatiile cu colegii si prietenii. Ei se vor gandi mereu ca sunt singuri, tristi si neiubiti si nu vor vrea sa vorbesca cu nimeni, isi doresc sa fie singuri.

Cei in stadiul de “acceptare” insa, se vor obisnui cu situtia familie si inteleg ca parintii nu se vor impaca. Ba chiar sunt constienti ca ei sunt iubiti, chiar daca parintii nu mai locuiesc impreuna.

“Divortul emotional poate avea loc cu mult inainte ca un cuplu sa se separe fizic, dupa cum el poate ramane incomplet mult dupa ce divortul legal a fost terminat sau reprezinta perioada in care unul dintre parteneri incearca sa incheie relatia, in timp ce celalalt se lupta sa o mentina. Se traiesc emotii si sentimente puternice de vinovatie, furie, culpabilizare, o reactie de doliu pentru pierderea mitului familiei intacte. Se pierd planuri, visuri, idealuri. Totusi, in aceasta etapa, coparentalitatea incepe sa opereze, functional sau nu, si se pot pune bazele mentinerii relatiilor cu familia extinsa a fostului partener”, continua Gabriela Saulea.

Adolescentii sufera cel mai mult dupa divortul parintilor

Pe termen scurt, cei care sufera cel mai mult de pe urma divortului parintilor sunt adolescentii, iar asta facandu-i mai preocupati cu viitorul lor. Acestia pot fi mult mai problematici in imprejurari normale, adica sunt mai certareti si combativi. Atunci cand exista o situatie de divort, unele semne de avertizare legate de durerea pe care o simte copilul se manifesta prin comportamente explicite, cum ar fi fuga de acasa, chiulul de la scoala, suspendarea de la scoala, altercatii fizice, probleme cu legea, abuzul de droguri si alcool, si promiscuitatea. Iar mai grav, pot deveni deprimati si retrasi, si pot manifesta o crestere sau scadere accentuata a obiceiurilor de masa si somn, si pot chiar exprima ganduri suicidale.

Copiii mici reactioneaza pe termen indelungat, pentru ca simt lipsa unuia dintre parinti pe lungime mai mare de timp, in etape diferite ale vietii. Copiii de varsta scolara pot manifesta unele din aceleasi semne ca cei mici, dar pot de asemenea sa arate semne mai fatise de manie, ingrijorare sau tristete. Altii pot actiona cu indiferenta, in timp ce alti copii vor nega in mod fatis ca parintii lor divorteaza.

Copiii aleg sa stea cu mama

In Romania, aproximativ 80% dintre copii aleg sa ramana in grija mamei, in special fetitele la varste fragede, pentru ca se simt mai atasate si mai protejate de mama decat de tata, insa exista si exceptii. Adolescentii, insa prefera sa ramana cu parintele care ii acorda mai multa libertate si mai multi bani de buzunar.

"Trebuie subliniat faptul ca instanta investita cu solutionarea unei actiuni de divort este obligata sa asculte minorii cu varste de peste 10 ani, iar in unele cazuri pot fi ascultati si cei sub 10 ani. Ascultarea minorilor se face pentru aflarea opiniei copiilor, insa optiunea acestora nu este obligatorie pentru instanta, intrucat principalul criteriu de care se tine seama este interesul superior al minorului", declara Alexandra Velican, avocat Divorce Journey.

Pensia alimentara – motiv de confruntare intre parintii divortati

Desi parintii exercita impreuna autoritatea parinteasca asupra copiilor minori, ceea ce trebuie stabilite sunt locuinta acestora si pensia de intretinere a acestora. Acesta este momentul in care incep de obicei problemele. Unul dintre parinti va locui impreuna cu minorii, iar celalalt parinte va avea doar un drept de vizitare si va fi obligat sa plateasca pensie de intretinere.

De cele mai multe ori tatal este cel obligat la plata pensiei de intretinere. Dintre acestia peste 35% refuza sa-si indeplineasca aceasta obligatie sau o indeplinesc partial, declarand venituri mai mici decat cele realizate in realitate. Instantele stabilesc in mod obligatoriu plata acestei pensii de intretinere bazate pe informatiile oficiale oferite de catre parintele la care nu locuieste copilul.

"De obicei, mamele sunt cele care solicita exercitarea autoritatii parintesti in exclusivitate, precum si ca locuinta copiilor sa fie stabilita la domiciliul lor. Tatii sunt mai reticenti in a cere sa se ocupe singuri de copii si sa locuiasca singur cu ei, insa exista si astfel de situatii. Din pacate, se intampla de multe ori ca aceasta lupta pentru incredintarea copiilor sa aiba la baza o dorinta de razbunare si de castig intre soti, si nu neaparat interesul si grija fata de copii", continua Alexandra Velican.

Pensia alimentara este stabilita in raport cu venitul lunar net al parintelui si difera in functie de nevoile minorului. Cuantumul maxim este de o patrime din venitul lunar pentru un copil, o treime pentru doi copii si jumatate pentru trei sau mai multi copii. Daca parintele nu realizeaza venituri, pensia se stabileste la nivelul salariului minim pe economie.

Dupa implinirea varstei de 18 ani, copilul mai poate beneficia de pensie de intretinere de la parintii sai daca se afla in continuarea studiilor si nu realizeaza venituri proprii din care sa se poata intretine, insa numai pana la varsta de 26 de ani.

Solutiile Divorce Journey

Divorce Journey este o companie care activeaza in Romania din luna martie. Compania detine un ansamblu de programe de consultanta care au ca scop constientizarea nevoii de ajutor si oferirea de suport pentru persoanele care trec prin divort, luand in calcul aspectele psihologice si de sanatate ale familiei: parenting, probleme juridice, financiare precum si cele de viata sociala.

Divorce Journey ofera solutii integrate pentru a ajuta persoanele divortate sa treaca mai usor peste aceasta etapa a vietii. O persoana divortata, odata ce devine membra in Comunitatea Divorce Journey este preluata si condusa de echipa de specialisti pe drumul anevoios si necunoscut pana in punctul in care isi poate relua constienta si imputernicita fraiele noii sale vieti.

Membrii Comunitatii Divorce Journey pot accesa servicii de psihologie pentru adulti si copii: coaching, consiliere parenting, activitati de educatie sau socializare pentru adulti singuri sau pentru copiii lor, alte actiuni de redefinire a imaginii personale, a increderii in sine si a echilibrului personal.

Ansamblul de programe este format din specialisti pe mai multe domenii, cum ar fi: Dr. Gabriela Saulea – Coaching, Dr. Tamara Popescu - Psihoterapie, Dr. Corina Raducea – Psihologie, Ana Batca – Parenting, Soriana Constantinescu – Mediere, Alexandra Velican – Avocat, Dr. Manuela Ravescu – Dermatologie Cosmetica, Cristina Iankulescu – LifeStyle. Acestia ofera atat consultatii in cadrul Ansamblului de Programe cat si educatie gratuita pe site-ul www.divorcejourney.ro.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea