Social

#a treia zi de paste #superstiii #traditii

A treia zi de Paste – traditii si superstitii de care sa tii cont

A treia zi de Paste se mai numeste si Martea Alba sau Martea Luminata. In aceasta zi se spune ca nimeni nu trebuie sa lucreze.

Ziua de Martea Alba este impusa drept zi nelucratoare. In aceasta zi nimeni nu trebuie sa spele, sa calce, sau sa faca ordine si curatenie.

In aceasta zi se da de pomana pasca ramasa de la Paste si vin rosu, celor saraci.  

In ultima zi de sarbatoare a Pastelui, in trecut, oamenii obisnuiau sa-si viziteze rudele, vecinii si prietenii, aceste vizite fiind numite altadata „Umblatul cu pasca”. Obiceiul isi are originea din vremurile cand crestinii umblau si vesteau Invierea Domnului Hristos.

In unele zone ale tarii, in a treia de Paste, finii obisnuiau sa daruiasca nasilor si cumetrii intre ei nu numai pasca, ci si colaci. In Moldova, in ziua a treia se intorceau vizitele facute in prima zi a Pastelui.

In Martea Alba ouale trebuie ciocnite doar „dos cu dos”. 

Tot in Martea Alba au loc uscarea si sfaramarea Sfantului Agnet (painea de impartasanie), sfintit in cadrul Liturghiei Sfantului Vasile din Sfanta si Marea Joi, din Saptamana Patimilor. Al doilea Agnet este uscat si sfaramat dupa o randuiala speciala. Dupa ce este sfaramat, este asezat intr-un chivot pe Sfanta Masa din Altar. Acest Agnet este folosit de-a lungul intregului an pentru impartasirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserica din motive bine intemeiate.

Sursa foto: libertatea.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea