Social

A patra zi de greva generala la Dacia

Sindicalistii de la Automobile Dacia au intrat in cea de-a patra zi de greva generala. Adiministratia a facut o oferta Sindicatelor Automobile Dacia in legatura cu lucrul in 4 echipe, respins initial de sindicat.

Cea de-a patra echipa ar lucra 12 ore in weekend, in noptile dinspre sambata si duminica si dinspre duminica spre luni. Reprezentantul patronatelor Dacia declara ca in ceea ce priveste greva declanssata de muncitorii de la Dacia exista si aspecte ilegale precum neintrunirea numarului suficient de semnaturi, faptul ca nu s-au semnat toate capitolele documentului ce ii cheama la greva pe angajati si, nu in ultimul rand, revendicarile imposibile conform legilor romane. Una dintre aceste revendicari este cea legata de participarea la profit.

O alta este cea privind reducerea de 15% oferita fiecarui angajat Dacia la achizitionarea unui automobil Dacia sau Nissan. Dacia nu comercializeaza vehicule de acest fel.

5.000 de muncitori s-au adunat in fata Casei Sindicatelor din Mioveni. Angajatilor Dacia li s-au alaturat alti 2.000 sindicalisti de la BNS, din administratie publica , energie, comunicatii, constructii de masini si agricultura, veniti din Arges si din alte judete. Protestatarii au adus cu ei un cosciug si o cruce ca simbol al faptului ca administratia ar vrea sa ingroape industria autohtona de autoturisme. Patronatele si sindicatele nu au ajuns la o intelegere, in ciuda negocierilor care au avut loc miercuri.

Ion Iordache, reprezentantul muncitorilor Dacia, spune co protestul de la Mioveni este sustinut chiar si de sindicatele dinafara Romaniei.

Totusi, conducatorii Dacia nu au fost sensibilizati de manifestatia angajatilor si nicio solicitare oficiala de negociere nu a fost facuta in acest sens.

Angajatii pretind o majorare salariala de 550 de lei, dar oferta din partea conducerii uzinei nu a ajuns nici la jumatate din suma ceruta. Peste 10.000 de angajati ai Uzinei Dacia Pitesti au intrat, luni dimineata, in greva generala, pe termen nelimitat.

Reprezentantii muncitorilor de la Dacia spun ca nu vor renunta la greva pana nu vor obtine majorarea salariala revendicata. Oferta inaintata de conducere propune o crestere salariala cu 118 lei, desi sindicalistii au cerut o majorare de 550 lei.

Angajatii de la Dacia solicita si marirea primelor de Paste si Craciun, cu 50% din salariul mediu brut, si a primei de vacanta, pana la echivalentul unui salariu mediu brut .


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea