Social

#deces alexandru arsinel #alexandru arsinel a murit #alexandru arsinel #a murit alexandru arsinel

A murit Alexandru Arsinel. Este doliu in Romania

A murit Alexandru Arsinel. Indragitul actor s-a stins din viata la varsta de 83 de ani, la spitalul Uniniversitar unde se afla internat de aproximativ doua saptamani.

Actorul de comedia a avut mai multe probleme de sanatate in ultimele luni, ajungand in numeroase randuri la spital.  Acesta a mai fost internat la spitalul Fundeni, in urma cu o luna, in sectia de terapie intensiva.

De-a lungul timpului actorul a avut numeroase probleme de sanatate. In urma cu nou ani a suferit un transplant renal, iar in urma cu un an a fost supus unei operatii pe cord. In plus, actorul sufera de diabet zaharat si avea probleme cu tensiunea arteriala.

Alexandru Arsinel, unul dintre cei mai indragiti actori din Romania

 

Alexandru Arsinel s-a nascut in data de 4 iunie 1939 la Dolhasca, Baia (Suceava, de astazi).  

Incurajat de mama sa, se prezinta la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din Bucuresti. In 1960 a fost ales sa prezinte alaturi de colega sa, Cici Dumitrache un spectacol televizat, regizat de marele Valeriu Lazarov, care ii reunea pe studentii de la Actorie, Regie si Conservator. A fost prima sa intalnire cu divertismentul si cu Televiziunea in primul sediu al TVR din strada Molière... Avea sa fie o dragoste reciproca, la prima vedere, care dureaza de peste 55 de ani. La absolvirea facultatii, promotia 1962 - Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Misu Dobre, Harry Baranga, Harry Zomenov, Ion Fiscuteanu, Mihai Gingulescu si Ion Andrei - pleaca la Targu Mures unde se deschide sectia romana la Teatrul Maghiar. In 1964, da concurs la Teatrul de Revista “Constantin Tanase”, joaca alaturi de Mircea Crisan, Puiu Calinescu, Horia Caciulescu, Ion Antonescu - Carabus, Zizi Serban, Mihai Ciuca, Elena Burnaz, cuplurile Horia Serbanescu – Radu Zaharescu sau Nicu Constantin - Alexandru Lulescu in spectacole de teatru de revista si face cuplu pe scena cu Stela Popescu, dand viata cupletelor scrise de Puiu Maximilian. Este directorul Teatrului de Revista “Constantin Tanase” din 1998, scrie wikipedia.ro.

A avut o bogata activitate in teatru, film, televiziune si teatru radiofonic. Pentru intreaga activitate artistica in teatrul de revista precum si cea manageriala a luat numeroase premii, medalii, ordine, dintre care amintim: Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revista (2000); Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor - "Arta Spectacolului, in semn de apreciere a intregii activitati si pentru daruirea si talentul interpretativ pus in slujba artei scenice si a spectacolului” (2004), Premiul pentru spectacolele de musical acordat la Gala Premiilor revistei 'Actualitatea Muzicala' a UCMR (2008), Premiul de Excelenta la Gala Premiilor „Confidential”pentru Management si pentru intreaga cariera artistica (2009, 2010), Premii de Excelenta si Premii Speciale la mai multe editii ale Galelor Superlativelor VIP, Premiul de Excelenta si Premiul de Popularitate la Categoria „Actori” la Gala Celebritatilor Anului 2010, Medalia de Onoare a Federatiei Comunitatii Evreiesti din Romania “pentru activitatea artistica prodigioasa dedicata teatrului romanesc, pentru o viata de om exemplara, daruita intelegerii si apropierii dintre oameni, pentru un mare actor a carui cariera se revarsa cu stralucire asupra scenei si publicului sau” (2010), Premiul Special si Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii si Patrimoniului National cu ocazia aniversarii a 50 de ani de cariera (2012), Premiul Special „Ambasadorul Teatrului Romanesc” la Gala Premiilor VIP pentru management de succes si pentru activtatea desfasurata la Teatrul de Revista ”Constantin Tanase” (2013), de patru ori pe podium la Categoria „Cel mai bun actor” la Gala „Zece pentru Romania”.

Actor de teatru si film, Alexandru Arsinel a jucat in sute de emisiuni de divertisment la radio si la toate posturile de televiziune, pe scenele din tara si strainatate, dar si in numeroase productii cinematografice si seriale TV: „Vacanta la mare” - 1962, „Cerul incepe la etajul trei” - 1967, Ultimele zile ale verii (1976), 'Ana si hotul" - 1981, 'Ca-n filme - 1983, Vara sentimentala (1986), Colierul de turcoaze (1986), In fiecare zi mi-e dor de tine' - 1987, 'Miss Litoral - 1990, 'Baiatul cu o singura bretea -1991, 'A doua cadere a Constantinopolului - 1994, 'Paradisul in direct' - 1997, ”Sexy Harem Ada-Kaleh” - 2001, ”'Razboiul sexelor', 2007 - 2008 sau 'Toata lumea din familia noastra' - 2012. A realizat dublaje in filme de animatie, fiind vocea Ursului Baloo in fimele „Cartea Junglei” („Jungle Book”) si „Cartea Junglei 2” („Jungle Book 2”) si a Serifului in filmele „Masini” („Cars”) si „Masini 2” („Cars 2”). A fost Micul John in „Robin Hood” si maestrul Auguste Gusteau in filmul „Ratatouille”.

Alexandru Arsinel a inregistrat zeci de piese pentru Teatrul National Radiofonic, multe fiind incluse in colectii audio precum „Cufarul de cultura”: „Cercul” de Mircea Radu Iacoban, „O noapte furtunoasa” de I. L. Caragiale, „Sarmanul Dionis” de Mihai Eminescu, comediile muzicale „Frantuzitele” de Magda Dutu si „Un poet romantic” de Matei Milo, „Cine-ajunge sus la fix” de Dumitru Solomon, „Casatorie cu de-a sila” de Molière, „Praznicul ciubotarului” de Thomas Dekker, "Femeile care ucid barbatii" de Michal Tonecki, „Adunarea femeilor” de Aristofan sau „Aventurile Baronului Münchausen” de Gottfried August Bürger.

A fost ales Cetatean de Onoare al orasului Suceava si al comunei natale, Dolhasca, iar Casa de Cultura din localitate ii poarta din 2014, numele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea