Social

#actorul ion dichiseanu #deces ion dichiseanu #a murit ion dichiseanu #ion dichiseanu

A murit actorul Ion Dichiseanu! Zi trista pentru Romania!

Actorul Ion Dichiseanu a murit la vasta de 87 de ani. Actorul s-a stins din viata la spitalul Floreasca din Capitala, unde era internat de mai bine de trei luni, din cauza unor probeleme de sanatate. 

 

Actorul a fost infectat cu o bacterie periculoasa. In ciuda eforturilor medicilor, actorul si-a dat astazi ultima suflare. 

Ion Dichiseanu s-a nascut pe 20 octombrie 1933 in Adjud. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, Facultatea de Teatru din Bucuresti in 1959.

Ioana Dichiseanu, fiica maerstului, a vorbit de curand despre starea de sanatate a tatalui lui. “In fiecare zi sun, cred ca bietul personal medical de acolo s-a saturat sa imi auda vocea, sa spun ca sunt eu si cum se mai simte tata. Sunt zile bune, zile mai putin bune, dar important este ca e intr-o stare stabila si ne rugam la Dumnezeu ca recuperarea sa fie cat mai rapida.”, declara aceasta pentru un post de televiziune.

Cine a fost Ion Dichiseanu

Ion Dichiseanu s-a nascut la  20 octombrie 1933 in Adjud. Acesta a absolvit IATC (Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, Facultatea de Teatru din Bucuresti) in 1959 si a avut o cariera infloritoare, fiind un un cunoscut actor de film, radio, scena, televiziune si voce, dar si scriitor roman.

Fiind student la Politehnica a fost indrumat spre actorie de catre nepoata lui George Vraca. Dupa absolvire, a plecat cu toata promotia la Teatrul din Botosani.

Este cunoscut datorita activitatii sale artistice in cadrul Teatrului Nottara, precum si pentru numeroasele roluri care l-au consacrat in cinematografie, teatru de televiziune si teatru radiofonic.

A primit Premiul ACIN pentru rolul din filmul "Clipa" (1979) si a fost decorat cu Ordinul national Serviciul Credincios in grad de Cavaler (30 mai 2002), alaturi de alti actori, „pentru prestigioasa cariera artistica si talentul deosebit prin care au dat viata personajelor interpretate in filme, dar si pe scena, cu prilejul celebrarii unui veac de film romanesc”.

Ion Dichiseanu a fost ales Cetatean de Onoare al orasului Adjud, orasul sau natal.

Totodata, in anul 2019 a fost decorat de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis cu Ordinul Serviciul Credincios in grad de ofiter.

In 1995 a publicat volumul de versuri Frumoasa spaniola, frumoasa suedeza la Editura Arc, iar in 2016 a publicat romanul “Am fost rivalul regelui”, care a aparut la Editura Polirom.

De asemenea, a fost vocea unui Gecalop (iepure cu coarne) in cadrul scurt-metrajului Oaia fara blana, al companiei Pixar.

Sursa foto: puterea.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea