Social

A inceput atacul caministilor

Cu cateva zile inainte ca facultatile sa-si deschida portile, campusurile universitare din Bucuresti s-au transformat in furnicare. Inainte sa se puna cu burta pe carte, studentii care vin din provincie trebuie sa aiba un pat unde sa-si intinda oasele.

E coada la locuri in camin, indiferent ca prinzi cu termopan sau cu peretii manjiti. Veteranii privesc, insa, linistiti de pe margine. Ei stiu ca, desi nimeni nu recunoaste, sistemul PCR (pile, cunostinte si relatii) merge inainte, lubrifiat de banii plasati unde trebuie.

In caminele din Agronomie, bancul despre elefantul inghesuit in Trabant va fi pus azi in aplicare: 4.000 de studenti vor fi cazati pe doar 2.700 de locuri. Bobocii speriati au inceput deja sa debarce din taxiuri si din masinile parintilor, inca de ieri, ca sa fie siguri ca prind loc.

Am hotarat sa cazam la capacitatea maxima, am transformat chiar si sali de lectura in dormitoare. S-au facut eforturi deosebite, am cumparat de 5 miliarde paturi, mese, saltele si mobilier, iti povesteste Niculae Dobrescu, directorul campusului, cum merge totul ca pe roate in Agronomie. La cazare, au prioritate orfanii, familistii, cei de la casele de copii si cei veniti din zonele inundate. Li se inchide usa in nas repetentilor, exmatriculatilor, scandalagiilor si rau-platnicilor. Pentru 650.000 de lei pe luna, stai in camera de 6 persoane.

Matei Pantelimon, zis nea Puiu , este administratorul caminului A2 din Agronomie. N-am rele, domnule!, ti-o taie el brusc cand il intrebi de starea de sanatate a caminelor si iti arata darele proaspete de smoala care s-au prelins de pe acoperisuri . Daca te iei dupa vorbele lui nea Puiu administratorul, totul e pe roze. Ochii lui parca nu vad becurile care atarna din tavane, cu matele la vedere, peretii mazgaliti cu versuri si picturi avangardiste, veceurile sparte si dusurile ruginite. E drept, nu e chiar asa de rau cum pare: in Agronomie e termopan, gasesti gresie noua si chiuvete de inox la baie, sunt usi noi de lemn la camere, iar lenjeria de pat e scrobita bat.

Alexandru, zis Piticu, si Iulian par si ei multumiti de conditiile din camin. E mai bine ca in alte locuri. Sunt probleme doar cu grupurile sanitare!, nu fac mofturi cei doi studenti. Spaga? Sistemul PCR merge inainte. Dar noi, studentii, nu vrem sa vorbim de asta, pentru ca, pana la urma, tot noua ne facem rau! Cand afli ca cei doi stau in camin din 2001 (incep al cincilea an de cazare) si ca unul dintre ei e student la Drept, deci n-ar avea ce sa caute la caminul Agronomiei, iti dai seama ca in jungla locurilor la camin, mereu se gaseste un luminis, daca stii sa te descurci.

In Grozavesti, aceeasi atmosfera de mutat in casa noua, dar la scara mai mare. Saltele si frigidere se plimba pe alei, carate de spinarile studentilor caministi. Aici sunt 17.000 de studenti care vor in camine si doar 11.000 de locuri. E mai scump in Grozavesti: intre 850.000 si 1.200.000 de lei de om pe luna , in functie de luxul in care sunt cazati. Sunt 29 de camine aici, e un oras! Problema e ca eu sunt ca un oras care n-are buget local ! Am primit doar 500 de milioane anul asta de la minister. Eu am nevoie de 200-300 de miliarde ca sa aduc caminele astea la nivelul Cehiei si Ungariei! Nu e normal sa atarnam la chiriile cluburilor din campus, adica vreo 50.000 de euro pe luna!, isi varsa amarul Radu Manolache, directorul complexului de camine din Grozavesti. Cand aude de afisele care impanzesc campusul, cumpar loc in camin, 250 euro, izbucneste: Prindeti-i voi, daca puteti! Daca reusim sa-i prindem in primele zile, ii dam afara din campus! Sa stiti, ca, totusi, doar 4% din studenti isi mai vand locurile in camin!.

Ionut e student de un an si sta in camin, dar nu se grabeste sa completeze formulare, precum colegii lui. Daca vrei, iti fac rost si tie de loc! Pai, bineinteles ca merge cu spaga, asteapta sa treaca cateva zile, sa le dea la astia! Eu cum crezi ca fac?, iti arata el ca, desi sunt locuri putine, mereu sunt tinute cateva deoparte, pentru afaceri. Cand il intrebi pe Ionut de boemia vietii de caminist, cu petreceri si distractie cat e noaptea de lunga, iti rade in nas: Sa vezi ce te distrezi cand te scoli noaptea din somn sa te scuturi de gandaci! Sa vezi ce razi cand iei iarna caloriferul in brate, ca mori de frig! Sa vezi cand ploua si iti pica in cap ce distractiv e!

6.000 de studenti cazati pe cont propriu

Potrivit statisticii Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC), cererea anuala de cazare este de circa 165.000 de locuri, iar oferta in caminele universitatilor de stat este de circa 102.000 locuri. Anul acesta insa oferta este de numai 99.000 de locuri, deoarece 16 camine studentesti sunt in continuare in renovare, iar lucrarile nu se vor incheia prea curand. Din aceasta cauza, circa 66.000 de studenti vor fi nevoiti sa isi caute cazare pe cont propriu. Ministerul Educatiei si Cercetarii a instituit o linie telefonica directa destinata studentilor care au probleme cu cazarea in camine: 021.315.50.99. Linia va functiona in perioada 28 septembrie - 8 octombrie, intre orele 9.00- 16.00.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea