Social

# primul caz hepatita romania # hepatita de origine necunoscuta # hepatita virala #hepatita

A fost confirmat primul caz de hepatita acuta in Romania. Boala de origine necunoscuta, raspandita in 12 tari

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), a anuntat un caz de hepatita de origine necunoscuta la un copil din Romania. Ministerul Sanatatii a precizat ca este vorba despre o fetita de 5 ani, a carei stare de sanatate este stabila.

 

"Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat pana la data de 21 Aprilie 169 de cazuri de hepatita severa de cauza necunoscuta (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute pana in prezent), inregistrate la copii cu varsta intre 1 luna si 16 ani. Aceste cazuri au prezentat insuficienta hepatica, adesea severa, niveluri ridicate ale enzimelor care indica citoliza hepatica si icter. La 74 de cazuri a fost detectata prezenta adenovirusului F41.

Cazul raportat de Romania este al unei fetite de 5 ani, internata la un spital de specialitate in data de 4 aprilie. Nu a fost detectata nicio infectie virala activa, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabila, primeste medicatie simptomatica si este in continuare spitalizat. Copilul nu a calatorit in strainatate si nu are nicio legatura epidemiologica cu alt caz raportat catre OMS Europa. Raportarea a avut la baza definitia OMS de caz probabil, care se refera la insuficienta hepatica, transaminaze >500 UI si icter la un copil la care nu exista markeri de infectie virala hepatica", a precizat, luni seara, Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa.

12 tari afectate si 169 de cazuri raportate pana in prezent

Pana in prezent au fost raportate 169 de cazuri de hepatita de origine necunoscuta la copii din 12 tari. 

Au fost raportate cazuri in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (114), Spania (13), Israel (12), Statele Unite ale Americii (9), Danemarca (6), Irlanda (5), Tarile de Jos (4), Italia (4), Norvegia (2), Franta (2), Romania (1) si Belgia (1). 

„Nu este inca clar daca a existat o crestere a cazurilor de hepatita sau o crestere a gradului de constientizare a cazurilor de hepatita care apar in ritmul asteptat, dar nu sunt detectate. Desi adenovirusul este o ipoteza posibila, investigatiile sunt in desfasurare pentru agentul cauzal”, a precizat Oms, potrivit realitatea.net. 

FOTO: cotidianul.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea