Social

#traditii #obiceiuri #sfantul gheorghe

Traditii si obiceiuri de Sfantul Gheorghe

Aproape 900.000 de romani ortodocsi si greco-catolici isi sarbatoresc, astazi, onomastica, de Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Dintre acestia, peste 700.000 sunt barbati, iar 180.500 sunt femei.

Astfel, 540.000 de barbati se numesc Gheorghe sau Ghiorghe, 148.000 poarta numele George, 24.000 au numele de Gheorghita sau Ghiorghita si 4.700 se numesc Ghita. Dintre femeile care isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Gheorghe, 132.600 poarta numele de Georgeta, 33.000 se numesc Gheorghita sau Ghiorghita, iar 14.900 au fost botezate Geta.

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai importanti sfinti in calendarul crestin. De obicei, in iconografia bizantina, Sfantul Gheorghe este infatisat calare pe un cal, strapungand cu sulita un balaur.

In unele zone din tara, in ziua de Sfantul Gheorghe, barbatul pune ramuri verzi la stalpii portilor, la ferestre si la usi, la grajduri si gradini, pentru a se feri de forte malefice. Aceste ramuri se pastrau apoi peste an, ca leacuri impotriva diverselor boli. O parte dintre aceste ramuri verzi se dadeau ca hrana animalelor pentru a le feri de duhurile rele.

Sursa foto: psaltiicatedraleipatriarhale.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea