Social

# reparatii tevi #termoficare #bucuresteni #caldura

90 de ani! Atat va dura pana cand bucurestenii vor avea caldura in case. Declaratiile facute de Claudiu Nasui

 

 

Problema caldurii este deja cunoscuta tuturor bucurestenilor care depind de RADET. Sperantele ca reteaua de termoficare va fi reparata in urmatoarea perioada a fost insa spulberata astazi de Claudiu Nasui, fostul ministru USR al Economiei.

Acesta a scris, intr-o postare pe Facebook, ca in situatia in care lururile vor functiona in acelasi ritm ca pana acum, reparatiile ar putea fi terminate in 90 de ani, cu conditia ca in tot acest timp sa nu se mai strice nimic.

Ca solutie, fostul ministru propune ca oamenii sa aiba libertatea de a alege sisteme alternative, precum panouri fotovoltaice, pompe de cladura, sau centrale de apartament.

“Reparatia tevilor prin care circula apa calda in Bucuresti se va termina in 89 de ani, 8 luni si 16 zile.

Nu este o exagerare. Atat ar dura reparatiile sistemului de incalzire centralizata de stat din Bucuresti la ritmul actual. S-ar termina in anul 2110, iar asta cu indulgenta si presupunand ca nu se mai strica niciodata nimic.

Solutii exista, dar nu cu actualul sistem de stat. Cum stau lucrurile? Sistemul are o retea de 4.000 km de conducta, 1.000 km primara si 3.000 km secundara. 81% din reteaua primara are nevoie de reabilitare, 771 km din 954 km de retea. Pe langa asta mai e si „reteaua secundara” de circa 3.000 de km din care circa 2.000 de km sunt de reparat. Dar sa ne concentram doar pe reteaua primara si sa o ignoram pe cea secundara.

In ultimii 9 ani ritmul mediu al lucrarilor a fost de 8,59 km pe an, iar asta calculat optimist. Deci am termina de reabilitat doar reteaua principala din sistemul de incalzire centralizat de stat abia in 89 de ani, 8 luni si 16 de zile.

Devine evident ca, in realitate, sistemul de termoficare din Bucuresti nu va merge niciodata bine. In practica, inclusiv conductele noi se vor degrada si vor trebui, la randul lor inlocuite.

Daca vrem sa avem caldura in case, trebuie sa recunoastem adevarul despre sistemul de incalzire centralizat de stat. Politicienii care sustin actualul sistem ne-au mintit ca el va functiona la un moment dat. Domnul Oprescu a promis ca il va repara, doamna Firea a promis la fel, domnul Dan la fel. In 2024, in campanie se va promite fix acelasi lucru. Evident nu se va rezolva nimic. Pentru ca problema este insusi sistemul, care nu poate functiona.

Avem de ales intre a impune tuturor frigul unui sistem centralizat prost, sau sa dam bucurestenilor dreptul de a alege cum vor sa se incalzeasca.

Solutia este sa nu mai fim fortati sa stam intr-un monopol disfunctional, ci sa lasam concurenta intre diferite alternative sa functioneze. Sa avem dreptul sa alegem cu ce ne incalzim. Si sa folosim imensa subventie pe care o dam acum pentru a ajuta romanii oricare ar fi solutia pe care o aleg pentru caldura. Sa lasam primarii de sector sau antreprenori doritori sa construiasca centrale cvartal. In sectorul 1 au inceput deja solutii prin panouri fotovoltaice si pompe de caldura. Sa lasam oamenii sa-si puna centrale individuale pe gaz sau pe electricitate. Cei care locuiesc suficient de aproape de CET-uri vor ramane probabil in sistemul de stat, pentru ca acolo ajunge apa calda. Iar daca o solutie de incalzire nu ii multumeste, vor putea sa o schimbe. Vor avea alternative.

In prezent, insa, oamenii sunt prizonierii unui monopol care le risipeste banii, ii tine si in frig si nu are nici o sansa de reabilitare in timpul vietilor noastre.

Cel mai important lucru pe care il poate face statul pentru romani este sa le dea dreptul sa aleaga.”, a scris Claudiu Nasui pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea