Social

#9 octombrie #Ziua Nationala de Comemorare a Holocaustului #holocaust

9 octombrie, Ziua Nationala de Comemorare a Holocaustului! Trafic restrictionat in Bucuresti

Ziua Nationala de Comemorare a Holocaustului, este marcata anual, pe 9 octombrie. Evenimentul este dedicat comemorarii victimelor Holocaustului si, in special, rolului Romaniei in acest episod al istoriei.

In aceasta zi, diverse ceremonii au loc in toata tara, pentru a comemora victimele care si-au pierdut viata in Holocaust. Data de 9 octombrie a fost aleasa deoarece in aceasta zi, in 1941, a inceput deportarea evreilor din Bucovina in Transnistria. Bucovina revenise sub administratia Romaniei conduse de Ion Antonescu in luna iunie a aceluiasi an.

La 9 octombrie 1941 a inceput deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, Campulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Radauti, Gura Humorului si din alte localitati din vecinatate catre Transnistria, dupa ce, la 14 septembrie 1941, incepuse deportarea evreilor din Basarabia si Bucovina. Fara a putea stabili cu exactitate care este numarul evreilor romani si al evreilor din teritoriile aflate sub administratie romaneasca care au fost ucisi in timpul Holocaustului, Comisia Internationala pentru Studierea Holocaustului din Romania apreciaza ca, in timpul Holocaustului, in Romania si in teritoriile aflate sub controlul sau au fost ucisi sau au murit intre 280.000 si 380.000 de evrei romani si ucraineni, la care se adauga si aproximativ 135.000 de evrei romani care traiau in Transilvania de Nord, aflata pe atunci sub conducere maghiara, precum si 5.000 de evrei romani care se aflau atunci in alte tari din Europa. De asemenea, printre cei supusi regimului de exterminare din Transnistria au fost si mii de familii de romi, deportati pe parcursul anilor 1942-1943. Din cei 25.000 de romi trimisi in Transnistria, aproximativ 11.000 au pierit, se arata in Raportul final al Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania, din anul 2004, conform site-ului mentionat anterior, scrie agerpres.ro.

Trafic restrictionat in Bucuresti cu ocazia Zilei Nationale de Comemorare a Holocaustului

In capitala, circulatia este restrictionata pana la ora 12:30 pe unele perimetre ale strazilor Lipscani si Anghel Saligny din Capitala, pentru un ceremonial organizat la Memorialul Victimelor Holocaustului.

Brigada Rutiera le solicita conducatorilor de autovehicule sa circule cu prudenta in zona si sa respecte semnalele politistilor rutieri.

Sursa foto: thinglink.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea