Social

9 mai, sarbatorita in Romania si in Uniunea Europeana

Tripla aniversare in ziua de 9 mai . Este data la care Romania si-a castigat independenta de stat, ziua victoriei coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al doilea Razboi Mondial si ziua Europei .

Vineri, in Capitala, vor fi organizate mai multe manifestari si depuneri de coroane. De asemenea, in Uniunea Europeana sunt programate ceremonii speciale.

In urma cu 131 de ani, pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputatilor a proclamat Independenta de stat a Romaniei, deschizand astfel drumul spre recunoasterea internationala a dreptului natiunii romane de a-si decide singura soarta.

Intrata in razboi, in primavara lui 1877, Armata romana a triumfat pe campul de lupta, cucerind pe rand redutele otomane de la Plevna, Grivita, Smardan si Vidin. Independenta Romaniei a fost castigata cu jertfa a peste 10 mii de ostasi.

Mai bine de o jumatate de secol mai tarziu, pe 9 mai 1945, romanii au trait bucuria capitularii celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare neconditionata a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel a luat sfarsit cel de-al II-lea razboi mondial pe continentul european.

Pe 9 mai este serbata si Ziua Europei. In urma cu 58 de ani, ministrul de Externe al Frantei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar si altor state , sa puna „bazele concrete ale unei federatii europene indispensabile pentru mentinerea pacii”.

In 1957, prin Tratatul de la Roma, cele sase state au infiintat Comunitatea Economica Europeana, precursoare a Uniunii Europene de astazi. Data de 9 mai a fost aleasa ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano in 1985.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea