Social

#ziua constitutiei #constitutie

8 decembrie, Ziua Constitutiei Romaniei

Pe 8 decembrie 2010 , in Romania se sarbatoresc 19 ani de la referendumul national prin care s-a aprobat Constitutia postcomunista a Romaniei.

" Ziua Constitutiei Romaniei" a fost sarbatorita pentru prima data in anul 1995, in urma unei decizii a Parlamentului.

Legea fundamentala a statului roman a fost adoptata la 21 decembrie 1991 si revizuita pentru ultima oara in 2003.

Constitutia Romaniei este legea fundamentala a statului roman care reglementeaza, printre altele, principiile generale de organizare a statului, drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale ale cetatenilor si autoritatile publice fundamentale.

Desi Constitutia nu utilizeaza termenul de "puteri ale statului", se considera, de marea majoritate a specialistilor, ca cele trei puteri clasice se regasesc exprimate in textele ei: legislativul, in normele privind Parlamentul (art.58 si urmatoarele); executivul, in normele privind pe Presedintele Romaniei si Guvernul (art.80 si urmatoarele); justitia, in normele privind autoritatea judiciara (art.123 si urmatoarele).

Actuala forma a Constitutiei a intrat in vigoare pe 29 Octombrie 2003 si a fost adoptata in urma unui referendum national, care a avut loc pe 18 si 19 Octombrie 2003.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea