Social

8.500 de pistoale, in libertate. Unul a tras luni seara

Pistoalele de autoaparare au mai facut o victima: un taximetrist a fost impuscat in trafic de un motociclist nervos.

Politistii bucuresteni incearca sa dea de urma unui motociclist care, luni noapte, a tras cu un pistol cu bile din cauciuc intr-un angajat al firmei de taximetrie Cristaxi.

Taximetristul, Victor Petrache, in virsta de 54 de ani, sustine ca se afla la volanul masinii, la intersectia strazilor Matei Basarab cu Delea Noua, cind un motociclist a scos dintr-o borseta un pistol argintiu, apoi a tras spre el, de la aproximativ un metru.

Geamul portierei din stinga s-a spart, iar cioburile i-au cazut pe mina si l-au ranit, motiv pentru care a fost necesar sa se deplaseze la Spitalul de Urgenta Floreasca, unde a primit ingrijiri medicale. Cazul a fost preluat de politistii Sectiei 10.

Victor Petrache le-a comunicat politistilor numarul de inmatriculare al motocicletei. El le-a mai spus si ca motociclistul care l-a impuscat era insotit de o fata, insa nu a putut oferi semnalmentele celor doi, intrucit acestia aveau casti de protectie. Imediat dupa incident, motociclistul a intors si a plecat spre Calea Calarasilor.

Politistii spun ca doi pasageri, care se aflau in acel moment in taxi, au declarat ca motociclistul ar fi fost deranjat de faptul ca taxiul nu i-ar fi lasat culoare de trecere la semafor. Numarul motocicletei, retinut de taximetist, nu a fost gasit in evidentele politiei.

Arme usor de procurat

Potrivit Legii nr. 295/2004, este interzisa detinerea de arme in locuri publice . Armele de autoaparare pot fi insa cumparate de oriunde, cu conditia ca detinerea lor sa fie semnalata la politie in 24 de ore. Prin urmare, arma trebuie doar inregistrata, nefiind nevoie de permis pentru detinerea ei.

Doar pentru cumpararea armelor letale este necesara obtinerea unui permis de portarma, in anumite conditii: implinirea virstei de 18 ani, dovedirea necesitatii procurarii armelor in functie de destinatia acestora, cazierul judiciar al persoanei care face solicitarea.

De asemenea, solicitantul trebuie sa faca dovada ca este apt din punct de vedere psihologic si medical, ca nu este un pericol pentru ordinea publica, ca a absolvit un curs de pregatire si ca nu a pierdut o arma letala . Uzul de arma letala se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani.

Doua cazuri in Bucuresti

Victor Petrache este al doilea taximetrist impuscat in Bucuresti. Un alt caz s-a petrecut in anul 2004, cind un angajat al firmei Club Taxi a fost impuscat cu un glont ratacit al unui politist aflat in misiune, in centrul Capitalei. Acesta urmarea un grup de spargatori de masini aflati intr-un Mercedes.

Politistul a tras cu pistolul Carpati, de calibru 7,65 mm, un foc de avertisment in aer, apoi mai multe focuri in directia masinii. Unul dintre gloante i-a sters timpla taximetristului. Ancheta politiei a aratat ca focul nu a fost tras cu intentie, motiv pentru care politistul nu a fost pedepsit.

8.500 posesori de arme fara permis

Serviciul Arme, Explozivi si Substante Toxice din Politia Capitalei , care a facut verificari pentru identificarea armei si detinatorului acesteia, a stabilit ca s-a tras cu un pistol de autoaparare, cu proiectil din cauciuc. Astfel de arme pot fi procurate, legal, extrem de simplu.

In numai trei zile, absolut orice persoana care are peste 18 ani poate detine o astfel de arma, doar printr-o singura cerere. Fara cazier si fara alte verificari. In Bucuresti sint cam 8.500 de detinatori de arme de acest gen, ne-a declarat seful serviciului, comisarul-sef Constantin Grumezescu.

Daca va fi prins, pentru ca a facut uz de arma, motociclistul va trebui sa plateasca o amenda cuprinsa intre 10 milioane de lei vechi si 50 de milioane de lei vechi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea