Social

#disponibilizare #bugetari #somaj

75.000 de bugetari, disponibilizati in 2010

Zeci de mii de bugetari urmeaza sa-si piarda locul de munca in acest an. Guvernul are la indemana si masuri pentru protectia lor: subventii la angajare, sprijin pentru infiintarea de firme sau credite fiscale pentru fiecare nou angajat.

Consilierul personal al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass , estimeaza numarul disponibilizarilor la 75.000. Aceasta sustine ca numarul angajatilor la stat trebuie redus "cu cat a fost in stare sa-l creasca guvernul liberal". In timpul guvernarii liberale au fost infiintate 134.000 posturi, dintre care au fost ocupate 113.000.

"In 2009 - februarie 2010 s-a redus doar o treime din aceasta ultima basica umflata artificial si irational. De la restul de circa 75.000 in jos pornesc estimarile. Dar aceasta reducere de personal ar trebui sa constituie efectul net al restructurarii aparatului de stat - adica diferenta intre nevoile suplimentare de disponibilizare , respectiv cele de angajare", a declarat, pentru Gandul, Andreea Paul Vass.

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru , sustine reducerea personalului bugetar cu 100.000 de posturi.

"Sunt si alte variante, una dintre ele concediul fara plata. Este greu sa dai acum 100.000 de oameni afara, din unele locuri chiar nu se poate", a afirmat Croitoru la emisiunea "Dupa 20 de ani", de la Pro TV.

Masurile care stau la indemana Guvernului pentru a usura situatia bugetarilor care vor ramane fara loc de munca sunt diverse. In Polonia sau Cehia s-au aplicat cu succes subventiile la angajare si pentru munca temporara , in timp ce in SUA s-au acordat credite fiscale pentru fiecare nou angajat.

Din cei peste 765.000 de someri din evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea fortei de Munca, 141.000 de someri au fost bugetari care si-au pierdut locul de munca cu cel mult un an inainte.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea