Social

#salariu #preoti #buget

60 milioane de euro de la buget, cheltuiti pentru salariile preotilor si dascalilor

Daca bugetarii au suportat scaderi la fondul de salarii , preotii si dascalii vor primi mai multi bani pentru salarii in 2011.

Legiea Bugetului de stat pe 2011 prevede o contributie mai ridicata a statului la salariile preotilor si dascalilor.

Fondurile au crescut cu 9,12 %, fata de 2010, de la 227.856.000 lei la 248.637.000 lei (59,2 milioane euro).

"Nu este vorba de o majorare, diferenta care apare tine de rectificarile care au avut loc in decursul anului. Numarul de posturi nu a fost suplimentat", a declarat Nicolae-Adrian Lemeni, secretar de stat la Secretariatul de stat pentru Culte, citat de Gandul.info.

Reprezentantii Bisericii sustin insa ca preotii au cele mai mici salarii din Romania.

"Personalul deservant al cultelor este categoria cu cele mai mici salarii din Romania. Un preot debutant are un salariu de 890 de lei, iar un preot cu toate gradele profesionale ajunge la 1.800-1.900 de lei, ceea ce este foarte putin. In plus, numeroase parohii din tara nu reusesc sa isi acopere salariile preotilor lor decat timp de 8-9 luni pe an", a declarat parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

In Romania sunt peste 15.000 de preoti ortodocsi . Cei mai multi sunt sustinuti financiar de stat cu 60% din salariile de baza pe care le castiga personalul clerical. In parohiile sarace, contributia statului ajunge pana la la 80%.

"Desi nu primesc salarii de la stat, ci doar un modest sprijin salarial, totusi platesc impozitul pe salarii, contributiile la bugetul asigurarilor sociale de stat, la fondul pentru plata ajutorului de somaj si la fondul de asigurari sociale de sanatate , asemenea tuturor celorlate categorii socio-profesionale din Romania", au mai spus reprezentantii BOR, citati de Gandul.info.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea