Social

#factura apa #factura #reducere fonduri

6 moduri simple de a reduce factura la apa

Cu ultimele mariri de preturi, toti cautam diferite metode prin care sa ne scadem facturile la utilitati, si nu numai. Una dintre cele mai importante resurse folosite in gospodarii, pentru a ne asigura un stil de viata decent, este apa. Iata cateva moduri prin care poti sa consumi mai putina apa.

 

Dusuri mai scurte

Desi un dus lung si fierbinte la sfarsitul unei zile grele de munca creeaza un sentiment extraordinar de relaxare, este si costisitor. Dusurile sunt unul din modurile in care se risipeste cea mai multa apa, pentru ca se folosesc, in medie, aproape 60 de litri de apa.

Daca vrei sa economisesti, nefacand rabat de la igiena, exista o solutie simpla: mai putin timp sub apa. Incepi prin a-ti uda tot corpul si parul, iar in timpul samponarii, epilarii sau a altor activitati de igiena inchide apa. Apoi, termina dusul prin clatire. Nimic mai simplu. Iar partea buna este ca se consuma semnificativ mai putina apa, uneori chiar si la jumatate in comparatie cu un dus obisnuit. 

Spalat pe maini eficient

Cu toate virusurile care circula si recomandarile de spalat pe maini, o igiena atenta este o metoda buna de protectie. Insa stiai ca cel mai mare consum de apa nu se face cand persoana isi tine mainele sub jet? Intelligenthanddryers.com a facut un experiment si a descoperit ca, din cei aprox. 80 litri de apa folositi pentru spalarea mainilor, 48 erau apa irosită. Asta inseamna mai bine de jumatate. O cantitate mare de apa poate fi economisita cu o baterie de chiuveta cu senzor. Fiecare strop de apa este chibzuit prin functionalitatea sa, prin faptul ca apa se opreste cand nu este folosita. In plus, arata bine si se murdareste mai greu, datorita faptului ca nu trebuie sa pui mana pe ea.  Unele baterii cu senzor sunt setate sa functioneze cu debit redus de apa, economisind de la bun inceput prin design.

O masina de spalat plina

Cativa cercetatori germani au facut un mic experiment. Au cerut unor oameni care doar treceau pe strada sa spuna cate haine cred ei ca incap in masina de splat. Majoritatea celor invitati la experiment au estimat gresit. Cand s-au uitat la cosul de haine, au identificat mai putin de jumatate din cantitatea exacta. Adica, daca masina avea capacitatea de 6 kg, ei au crezut ca sunt doar  3 kg si tot asa. Cand cercetatorii le-au spus de diferenta, multi au fost surprinsi. Ei spalau tot timpul cu masina la jumatate din capacitate. Masinile obisnuite nu au abilitatea de a cantari apa in functie de cantitatea de haine. Asa ca e bine sa speli haine (sau vase) doar cand masinile sunt pline. Vei descoperi ca economisesti mult la apa, si prin asta, la factura.

3 gesturi mici cu efect mare

  1. Spala fructele si legumele intr-un lighean si nu sub jetul de apa. Daca ai legume foarte murdare, este mai eficient sa le speli intr-un lighean unde pot lasa toata mizeria. Dupa asta, o scurta clatire sub jetul de apa, si gata, legume perfect curate.
  2. Un dispozitiv de economisire a apei in rezervorul toaletei poate duce la folosirea a 1 pana la 3 litri mai putina apa la fiecare tragere. De asemenea, folosirea unui mecanism de descarcare dubla pentru rezervor ajuta semnificativ. Pare aproape nimic, insa daca socotim cat de des folosim toaleta intr-o zi, economia devine semnificativa.
  3. O scurgere la chiuveta? Cat poate sa ne coste acele picături care sunt atat de enervante? Poate o sa te surpinda, insa acele mici scurgeri, la o chiuveta care nu se închide bine sau la o teava, risipesc mult mai multa apa decat ti-ai imagina. Desi o picatura nu e mult, faptul ca ele cad constant duce la un consum semnificativ. Asa ca, pentru a economisi apa, aceste mici reparatii trebuie facute din timp.

Toate aceste recomandari, puse in practica des, pot duce la rezultate surprinzatoare. Ele reduc consumul de apa, ceea ce poate, la randul sau, duce la o factura mai mica. Si nu doar asta, economisim resurse si ajutam planeta.

Foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea