Social

500 miliarde de lei vechi pentru "Rable"

Proiectul Ordonantei de urgenta privind stimularea innoirii Parcului national auto a fost definitivat de catre specialistii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

Daca proiectul va fi aprobat, din Fondul pentru mediu se vor aloca 49.500.000 RON (aproape 500 miliarde vechi) pentru indeplinirea prevederilor. Programul se va aplica in limita sumei alocate pana la data de 12 decembrie 2006. Documentul este disponibil incepand din aceasta saptamana pana la 14 aprilie pentru a fi consultat la sediul MMGA din Bd. Libertatii, nr. 12, sector 5, Bucuresti sau pe internet la:
www.mmediu.ro/legislatie/mediu/apr06/parc_auto.pdf.
Scopul actului normativ il constituie diminuarea poluarii in aglomerarile urbane cauzate de emisiile autoturismelor, prevenirea formarii deseurilor, dar si atingerea acquis-ului comunitar de mediu.

Pe de alta parte, potrivit specialistilor MMGA, initiativa urmareste si un obiectiv social, si anume cresterea accesibilitatii la cumpararea de autoturisme noi de catre toate categoriile sociale.

Doar autoturisme cu o vechime mai mare sau egala cu 12 ani

Articolul 3 din proiectul ordonantei defineste principalii termeni: Autoritatea este Administratia Fondului pentru Mediu ; autoturism uzat reprezinta orice autoturism inmatriculat in Romania avand o vechime mai mare sau egala cu 12 ani de la anul fabricatiei care contine cumulativ urmatoarele componente esentiale: motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, sasiul, precum si echipamentele electronice de gestionare a functiilor vehiculului si dispozitivul catalizator daca acestea au fost prevazute din fabricatie; autoturismul nou este autoturismul care nu a fost niciodata inmatriculat si care nu a fost utilizat potrivit destinatiei acestuia; proprietarul este orice persoana fizica cu domiciliul sau resedinta in Romania care detine in proprietate un autoturism uzat inmatriculat pe numele sau, precum si mostenitorii sai legali.

Producator validat reprezinta orice persoana juridica , producator, importator autorizat de autoturisme, sau reprezentantii autorizati ai acestuia, carora le-a fost aprobata cererea de inscriere in program.

Dosarul se depune la Administratia Fondului pentru Mediu

In articolul 4 se specifica faptul ca orice persoana juridica, producator, importator autorizat sau reprezentantii autorizati ai acestora, care doreste inscrierea in program depune la Autoritate o documentatie care va fi asimilata proiectelor de mediu in sensul OUG 196/2005 privind Fondul pentru Mediu. Dupa ce dosarul complet a fost depus, autoritatea analizeaza documentatia si apoi aproba cererile care indeplinesc criteriile impuse pentru validare.

Prima de 3.000 RON

Documentul stabileste ca poate beneficia de o prima in cuantum de 3.000 RON orice proprietar/mostenitor legal al unui proprietar al unui autoturism uzat, care intruneste cumulativ urmatoarele conditii: s-a inscris la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou; a predat autoturismul uzat spre casare unui agent economic autorizat, conform prevederilor legale, sa desfasoare activitati de colectare a vehiculelor scoase din uz, obtinand un certificat in acest sens; a radiat autoturismul uzat; achizitioneaza un autoturism nou de la un producator validat. Suma de 3.000 RON va putea fi obtinuta o singura data si se va scadea din pretul de achizitie al unui autoturism nou iar pentru achizitionarea unui autoturism nou va putea fi obtinuta o singura suma.

10.000 la 20.000 RON amenda pentru nerespectarea regulilor

Este interzisa omologarea pentru circulatie si reinmatriculare ulterioara a unui autoturism uzat predat spre casare sau reutilizarea caroseriei, sasiului ori a motorului acestuia. Este interzisa comercializarea ulterioara a autoturismelor uzate complete sau introducerea pe orice cale spre reutilizare a caroseriei, sasiului ori a motorului acestora de catre agentii economici autorizati.

Nerespectarea acestei interdictii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 RON la 20.000 RON. Sanctiunea contraventionala se aplica persoanelor juridice de catre Garda Nationala de Mediu .
"Propunerile si observatiile vor fi transmise la: Directia Politici de Mediu, Protectia Atmosferei, Schimbari Climatice, la adresa de e-mail:elena.moldoveanu@mmediu.ro sau prin fax la numarul 021/ 316.22.20", anunta reprezentantii MMGA.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea