Social

#salariati #capital de stat #angajati #emil boc #legea salarizarii unice

500.000 de bugetari scapa de legea salarizarii unice

Mai mult de 500.000 de angajati ai unor societati comerciale cu capital de stat evita prevederile legii unice de salarizare datorita unui detaliu legal.

Premierul Emil Boc a dezvaluit ieri mai multe principii din proiectul Legii salarizarii unice care va intra in vigoare din 2010. Legea va micsora raportul dintre salariul cel mai mic si salariul cel mai mare la valoarea 1 pe 15, in timp ce sporurile vor avea o pondere de maxim 30% din salariu. 

Conform sefului guvernului "salariile nu vor scadea", dar veniturile bugetarilor vor fi mai mici. Angajatii din Justitie si Aparare isi pastreaza insa propria grila de salarizare , unde sporurile pot trece de 50% din salariu.

Salariatii societatilor comerciale de stat, peste 500.000 de angajati, nu vor fi supusi salarizarii unice deoarece, din punct de vedere legal, nu sunt bugetari. Cele mai multe companii care vor scapa de prevederile proiectului sunt in subordinea Ministerului Transporturilor (CFR, CFR Marfa, Compania de Autostrazi) si in domeniul energetic ( Hidroelectrica , Transelectrica, Termoelectrica, Romgaz, plus alte companii precum Loteria Nationala, Imprimeria Nationala sau Apele Romane).

Cele mai mari salarii din domeniul energetic nu vor fi atinse, informeaza Gandul. De exemplu, la compania Nuclearelectrica, sporul pentru radiatii dubleaza salariul de baza. Cei mai bine platiti bugetari sunt angajatii Romatsa , unde un controlor de zbor primeste lunar peste 3.000 de euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea