Social

# armata obligatorie #razboi #romani #rusia

50% dintre romani isi doresc reintroducerea serviciului militar obligatoriu, de teama Rusiei

 

Jumatate dintre romani sustin revenirea la serviciul militar obligatoriu, pe fondul temerilor legate de o posibila extindere a conflictului din Ucraina si de amenintarea reprezentata de Rusia pentru securitatea Europei. Un sondaj recent arata ca perceptia asupra pericolului rusesc este tot mai accentuata, iar romanii sunt divizati intre sustinerea unei armate bazate pe voluntariat si necesitatea recrutarii obligatorii.

Rusia, perceputa ca o amenintare pentru Europa

Potrivit studiului realizat de IRSOP in perioada 12-18 martie 2025, 66% dintre romani considera ca Rusia reprezinta o amenintare majora pentru Europa. De asemenea, 61% dintre respondenti sunt profund ingrijorati de posibilitatea ca razboiul din Ucraina sa escaladeze si sa afecteze alte state europene.

Romanii sunt tot mai preocupati de securitatea nationala, mai ales in contextul in care sprijinul SUA pentru Ucraina ar putea fi diminuat. Astfel, 58% dintre romani considera ca Uniunea Europeana ar trebui sa continue sa sustina Ucraina, chiar daca Statele Unite isi reduc ajutorul militar si financiar.

Reintroducerea serviciului militar obligatoriu: un subiect controversat

Una dintre cele mai dezbatute masuri privind siguranta nationala este posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu. Datele sondajului arata ca 49% dintre romani sustin revenirea la recrutarea obligatorie, in timp ce 51% prefera o armata formata exclusiv din voluntari.

Aceasta schimbare de perceptie vine in contextul unei tendinte tot mai accentuate de militarizare a Europei. Numeroase state membre NATO si-au majorat bugetele pentru aparare si au intensificat programele de pregatire militara. In acest sens, 60% dintre romani considera ca tara ar trebui sa aloce mai multe resurse pentru securitatea nationala.

Dezinformari despre recrutare si mobilizare

Pe fondul temerilor tot mai mari legate de un posibil conflict extins, mediul online a fost invadat de informatii false privind pregatiri pentru mobilizarea rezervistilor si recrutarea tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani. Ministerul Apararii Nationale (MApN) a dezmintit aceste zvonuri, afirmand ca nu exista intentia de a reintroduce serviciul militar obligatoriu.

"Pentru a le sustine, sunt speculate fie proceduri de rutina efectuate de structurile cu atributii in domeniul evidentei rezervei de mobilizare, in conformitate cu legislatia in vigoare, fie diferite deplasari de coloane militare pe reteaua rutiera sau pe calea ferata, care sunt prezentate drept pregatiri de razboi", transmite MApN.

Pozitia Romaniei in politica de securitate europeana

Pe langa discutiile privind serviciul militar obligatoriu, sondajul a scos la iveala si alte aspecte legate de securitatea nationala. Astfel, 84% dintre romani sustin unitatea Uniunii Europene, iar 78% se opun trimiterii de trupe romanesti in Ucraina pentru a supraveghea un eventual acord de pace.

In cazul in care SUA s-ar retrage din NATO, opiniile romanilor sunt divergente: 52% cred ca tara ar trebui sa se bazeze pe Uniunea Europeana pentru securitate, 27% sustin ideea unei aparari independente, iar doar 16% ar continua sa aiba incredere in sprijinul american.

 

Tensiunile internationale si conflictul din Ucraina au generat un val de incertitudine in randul romanilor, reflectat in dorinta lor de a consolida apararea nationala. Cu toate acestea, subiectul serviciului militar obligatoriu ramane unul controversat, iar societatea romaneasca este impartita intre necesitatea unei armate profesioniste si obligativitatea pregatirii militare pentru toti cetatenii. Ramane de vazut daca autoritatile vor lua in considerare aceasta optiune in viitor sau daca statutul actual al armatei va fi mentinut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea