Social

#viata fericita #pensionare

5 trucuri pentru o viata sanatoasa si fericita la pensionare

Multi considera varsta a treia o perioada foarte dificila a vietii, care incepe de obicei odata cu pensionarea. Lucrurile nu stau chiar asa, insa pentru a avea parte de o viata sanatoasa fericita la varsta senectutii, ar trebuie sa ne preocupam de acest aspect inainte de a ajunge in aceasta etapa a vietii. Ati auzit, desigur, despre conceptul de „imbatranire sanatoasa”  care se refera la mentinerea unui stil de viata sanatos si echilibrat inainte de a intra in randul seniorilor, acesta fiind principalul secret pentru o senectute lipsita de griji.

 

Daca si tu te apropii de varsta pensionarii, nu este tarziu sa iei in serios acest concept, pe care il poti pune in aplicare tinand cont de cateva reguli simple.

Renunta la tigari si alcool

Chiar daca pana acum nu ai avut mari probleme din cauza acestor vicii, trebuie sa stii ca riscurile asociate fumatului si consumului de alcool cresc odata cu inaintarea in varsta, iar odata depasita limita de 50 de ani, pot genera probleme grave de sanatate.

Daca te apropii de aceasta varsta sau chiar ai trecut de 50 de ani, este momentul sa te gandesti serios sa renunti la alcool si tigari, pentru ca altfel risti sa dezvolti afectiuni grave care scurteaza semnificativ speranta de viata.

Fereste-te de cazaturi

Astfel de accidente care pot parea minore prezinta un grad mai mare de risc in cazul persoanelor in varsta, ale caror oase devin mai fragile odata cu inaintarea in varsta. Astfel, orice cazatura banala si orice traumatism minor poate genera o fractura care presupune zile intregi de spitalizare si se poate ajunge chiar la dizabilitate permanenta. Cele mai periculoase, in cazul batranilor, sunt fracturile de sold, care necesita interventii chirugicale, iar in multe cazuri, pacientul ramane imobilizat la pat pentru tot restul vietii.

Cei care au suferit interventii  de inlocuire a soldului, sunt expusi riscului aparitiei unor cheaguri de sange care pot bloca vasele sau chiar ajunge la organele vitale. Acest risc este prezent si la cei care au suferit interventii chirurgicale la nivelul genunchiului, iar un medicament eficient care previne formarea acestor cheaguri este Eliquis 5 mg de la Sensiblu.

Fa miscare si tine greutatea sub control

Multi dintre cei care ies la pensie tind sa devina sedentari, odata scapati de rutina trezitului zilnic de dimineata si de sarcinile pe care le aveau la locul de munca. Este total gresit sa procedezi in acest mod, pentru ca esti la un pas de a dezvolta afectiuni cardiovasculare sau diabet, care pot surveni pe fondul excesului ponderal.

Din moment ce ai foarte mult timp liber, foloseste-l pentru a face mai multa miscare, fie ca iesi la o scurta plimbare prin oras, fie ca faci exercitii fizice sau muncesti prin gospodarie. In acest fel te mentii in forma si eviti acumularea de kilograme in plus, care pot genera problemele enumerate mai sus.

Adopta o dieta sanatoasa

Alimentatia este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii, cu atat mai mult in cazul persoanelor varstnice, care sunt mai vulnerabile. Daca suferi de anumite afectiuni, sfatuieste-te si cu medicul tau in privinta unei diete adecvate, iar efectele unei alimentatii sanatoase nu vor intarzia sa se faca simtite. Evita grasimile de origine animala si pune accent in mod special pe fructe si legume proaspete. Poti consuma si carne slaba, precum cea de pasare, insa nu prajita in ulei, ci gatita pe gratar sau fiarta.

Fa-ti analizele periodic si mergi cu regularitate la un control medical

Chiar daca nu suferi de o afectiune cronica, ce impune monitorizare medicala permanenta, nu trebuie sa astepti sa ajungi intr-o astfel de situatie, fiind mult mai usor sa previi. De aceea, tine legatura cu medicul tau de familie si programeaza-te periodic la un control, pentru ca astfel pot fi descoperite in faza incipienta probleme de sanatate care se vor agrava daca nu sunt tratate. De asemenea, fa-ti si un set de analize anual, pentru ca nu te costa nimic, aceasta fiind una dintre facilitatile de care beneficiezi ca asigurat.

Dupa cum vezi, nu e deloc greu, iar daca vei avea grija de tine inca de la momentul in care te mai despart cativa ani de ziua de pensionare, cu siguranta vei avea parte de o pensie lunga si fericita. 

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea