Social

#aport de lichide #recomandari #lichide

5 recomandari: Cum iti asiguri aportul zilnic de lichide

Desigur ca pe primul loc pentru consumul de lichide se situeaza cel fara de care viata noastra nu ar exista asa cum o stim, si anume apa.

Insa ne putem extrage consumul zilnic necesar de lichide si din alte surse, cum sunt fructele sau legumele proaspete, sucurile, ceaiul, cafeaua, laptele sau supele pe care le consumam. Este important ca din toate aceste surse sa ne extragem cantitatea zilnica necesara organismului nostru si sa ii asiguram acestuia echilibrul optim de vitamine, minerale si in general de nutrienti de care are nevoie.

Desi necesarul de lichide depinde de fiecare organism in parte, un consum zilnic mediu de de 1,6 - 1,8 l de lichide pe zi este indicat pentru femei si 1,8 - 2 l in cazul barbatilor, calculat pentru persoane de greutate medie. In opinia specialistilor, necesarul zilnic de lichide trebuie calculat in functie de masa corporala si de varsta fiecaruia dintre noi. Astfel medicii de la Societatea Romana de Nutritie recomanda un aport de 35 ml/kg corp pentru adulti, 50-60 ml/kg corp pentru copii si cca 150 ml/kg corp pentru nou nascuti.

Cum iti asiguri aportul zilnic necesar de lichide

1.   Incepe fiecare zi cu un pahar de apa - sau chiar doua

Daca primul lucru pe care il bei dimineata, inainte de mancare sau de cafea, este un pahar cu apa, ai facut alegerea cea mai buna. Un pahar de apa pe stomacul gol are efecte benefice asupra intregului organism si il ”pune in miscare”, adica il ajuta in buna sa functionare inca de la prima ora a zilei. In primul rand, confera o stare de energie, ajuta la o digestie buna iar consumul de apa in primele ore ale diminetii accelereaza metabolismul cu pana la 24%.

In plus paharul de apa baut dimineata, pe stomacul gol, are efecte pozitive pentru o multime de afectiuni: dureri musculare, dureri de cap, probleme urinare, gastrite si chiar pentru stari de stres, ca sa numim doar o parte dintre probleme.

Incearca sa iti creezi acest obicei, daca nu il ai deja, si vei vedea in scurt timp efectele benefice.

2.   Consuma fructe si legume

Cantitatea de lichide din fructe si legumele pe care le consumam reprezinta o sursa importanta de hidratare, dar este de preferat ca acestea sa fie consumate ca atare, fara preparare termica deoarece in acest fel se pierd multe din vitaminele si elementele nutritive pe care acestea le contin in stare naturala. Pepenele rosu, dupa cum se stie, contine apa in proportie de 90%, dar majoritatea fructelor si legumelor consumate asigura o buna parte din necesarul de lichide de care avem nevoie in fiecare zi.

Sucurile naturale, laptele, cafeaua sunt si ele importante surse de hidratare insa ai grija la consumul in exces de cafea, acesta poate duce la deshidratare!

3.   Creeaza un ”cadru de inevitabilitate”

Ce inseamna acest lucru? Sa te asiguri ca inevitabil ai in preajma ta o sursa de apa. De exemplu, fie ca esti la birou, in trafic sau la sala de sport, ai grija sa ai cu tine o sticla de apa sau suc, ori un dozator de apa la servici. In acest fel iti vei aminti in permanenta ca trebuie sa te hidratezi, iar ”cadrul” respectiv va fi ”raspunzator”, in locul tau, de a-ti  aminti acest lucru. Este un lucru bun mai ales atunci cand nu esti obisnuit cu un consum regulat de lichide, pentru ca iti vei aminti sa te hidratezi in mod constant.

Daca nu ti-ai format deja acest obicei, incepe cu pasi mici: consuma intai cat de des reusesti, pentru ca apoi sa cresti cantitatea de lichide pentru a atinge nivelul optim de hidratare de care organismul tau are nevoie. Daca in privinta sticlutei de apa sau suc se poate intampla sa o mai uiti, atunci cand esti la servici firma la care lucrezi poate opta pentru abonamente pentru birouri de dozatoare de apa sau cafea. 

4.   Stai cat mai mult in apa

Daca esti prietenul apei, atunci de buna seama vizitele la bazin sau piscina se numara printre activitatile tale preferate; in plus dusurile frecvente asigura necesarul de hidratare pe care suprafata pielii si in general organismul le pierd constant prin transpiratie, urina sau chiar respiratie. Asa ca nu uita de aceste aspecte dar si sa consumi apa inainte de a merge la plaja sau la bazin, dar si

-       inainte si dupa exerciții fizice

-       Inainte de dus sau inot

Inainte si dupa exercitiile fizice intense asigura o hidratare speciala, deoarece prin efort si transpiratie se pierde o buna parte din electrolitii din corp (Ca, Na, K, Mg), iar acest echilibru natural al organismului poate fi refacut prin consum de apa dar si prin anumite bauturi energizante care refac acest aport.

5.   Consuma lichide de fiecare data cand faci o pauza de la o activitate solicitanta

Fa in asa fel incat hidratarea sa devina o obisnuinta pentru tine. Nu forta insa de la inceput lucrurile, deoarece o hidratare prea mare dintr-o data poate solicita in exces rinichii.

Daca iti face placere, poti incheia ziua cu un pahar cu vin, dar insotit de unul...cu apa! Desi un pahar de vin are efecte benefice pentru longevitate, datorita proprietatilor antioxidante ale resveratrolului din boabele de strugure, recomandarile sunt ca acel pahar de vin sa fie insotit de unul de apa, pentru a nu avea dureri de cap a doua zi din cauza deshidratarii! Asa ca nu este nevoie sa renunti la un consum moderat de vin, doar sa stii cum este indicat sa il bei. 

La fel de indicat este si un pahar cu apa seara, cu o ora-doua inainte de culcare. Cel mai important aspect este faptul ca apa ajuta la eliminarea toxinelor, asa ca dimineata te vei trezi nu doar cu un organism curatat de toxine, dar si cu un aspect sanatos si luminos al tenului tau.

Nu uita deci de importanta hidratarii zilnice. Desi organismul ne avertizeaza in general de cantitatea de care are nevoie, este bine sa ii asiguram hidratarea  corespunzatoare, pentru buna functionare si echilibrul de care are nevoie.

Sursa photo: https://pixabay.com/photos/office-meeting-business-partners-336368

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea