Social

#alegere panouri solare #panouri solare

5 pasi care te vor ajuta in alegerea panourilor solare potrivite

Panourile solare sunt o investitie considerabila, de aceea, este important sa stii exact ce ai nevoie sau inspre ce varianta sa te orientezi. Pe langa asta, ar mai trebui sa stii ca panoul in sine este doar componenta de suprafata a unei intregi instalatii complexe. Ele doar capteaza energia solara, insa pentru a o transforma in forma sa utilizabila mai este nevoie si de un invertor.

 

Unele modele mai performante includ si componente precum baterii de stocare un sistem de monitorizare, care isi arata raportul dintre energia produsa si cea consumata. Iata cativa pasi simpli care sa te ajute in alegerile tale.

Cum te ajuta panourile solare

Panourile solare produc o energie regenerabila pentru o locuinta sau orice alt spatiu. Aceasta metoda este tot mai aleasa in locul clasicului furnizor de energie electrica national pentru ca iti asigura independenta, reduce mult din costurile pe utilitati si este prietenoasa cu mediu. Practic, folosind energia soarelui disponibila in mod gratuit si doua-trei panouri solare de la Utilul.ro, vei obtine propriul curent electric pe care sa-l utilizezi in locuinta ta.

Cum sa alegi panourile solare potrivite

Un lucru este cert, nu toate panourile sunt la fel. Exista mai multe tipuri si difera intre ele in functie de materialul din care sunt fabricate, invertorul solar pe care il folosesc sau tipul de montaj necesar, dar si mediul pentru care se potriveste cel mai bine.

1. Stabileste inca de la inceput costul si bugetul pe care ti-l permiti

Acesta este, probabil, primul factor pe care oamenii il iau in considerare atunci cand cauta panourile potrivite. Cu toate acestea, pretul nu ar trebui sa fie singurul factor de luat in considerare, deoarece cel mai ieftin panou s-ar putea sa nu fie cel mai eficient.

Pretul este determinat de diferite variabile precum marca, durabilitatea sau calitatea materialelor. De exemplu, costul unui panou solar Eldom Green Line 2000x1000 este in jur de 1500 lei.

2. Intereseaza-te de calitatea fiecarui tip de panou solar care se incadreaza in bugetul tau

Cu siguranta ai observat ca sunt foarte multi producatori, asa ca ai de unde alege. De regula, insa, producatorii de incredere sunt cei care investesc foarte mult in cercetare si dezvoltare.

Un alt lucru simplu pe care il poti face este sa verifici recenziile per produs si istoricul companiei, dar si modalitatea in care trateaza eventuale nemultumiri. Ca toate lucrurile, panourile solare se degradeaza dupa un timp si devin mai putin eficiente in timp. Un producator de calitate va asigura asistenta si solutii in remedierea problemei. 

3. Uita-te la eficienta energetica

Eficienta panourilor solare se reflecta in cantitatea de lumina pe care o primeste panoul si care este transformata in energie electrica. Prin urmare, alege panourile care pot genera o cantitate de energie suficienta pentru nevoile tale. De regula, producatorul este obligat sa specifice aceste aspecte.

4. Asigura-te ca alegi dimensiunea corecta

Odata ce ai stabilit ca panourile alese sunt eficiente pentru ce ai tu nevoie, trebuie sa te asiguri ca ai si spatiul necesar pentru a le instala. Dimensiunea fizica variaza in functie de cat de puternic este sistemul si de tipul de celule solare utilizate pentru a construi panoul.

5. Stabileste ce tipuri de celule solare vei dori pentru panourile tale 

In general, toate panourile solare sunt fabricate din siliciu. Cu cat puritatea siliciului este mai mare insa, cu atat mai performant este panoul. De aceea, exista diferite tipuri de panouri solare cu randamente diferite.

Panourile solare monocristaline sunt cele mai bune in ceea ce priveste transformarea luminii in energie, datorita puritatii ridicate a siliciului folosit. Totodata, sunt si cele mai scumpe;

Panourile solare pe baza de celule de siliciu policristalin sunt acum cea mai populara alegere in instalatiile rezidentiale. Totodata, acestea sunt mai ecologice si au preturi de mijloc, insa nu au o rezistenta la temperatura atat de mare.

Exista, de asemenea, celule de siliciu amorf (sau cu pelicula subtire), care utilizeaza siliciu intr-o cantitate mica si nu sunt foarte eficiente pentru constructii mari precum casele, ci mai degraba pentru unitati foarte mici. Pe de alta parte, sunt cele mai ieftine.

Asadar, instalarea unor panouri solare acasa inseamna ca esti gata sa-ti produci propria energie ti ca iti doresti sa contribui la protejarea mediului inconjurator pe termen lung. Dupa ce ai luat deja decizia, poti incepe procesul de cautare, eliminand variantele care nu se potrivesc nevoilor tale.

FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea