Social

#probleme fantana #indicii #fantana

5 indicii ca fantana iti face probleme

Apa din fantana poate fi de foarte buna calitate - desi recomandam oricui sa faca analize periodice pentru a stabili daca e sigura pentru consumul uman, in special atunci cand exista si copii. Desi numeroase gospodarii sunt alimentate exclusiv cu apa din fantana, uneori exista indicii ca ceva nu e in regula si nu functioneaza cum ar trebui.

1.   Debitul hidroforului este prea mic

Poti sa alegi cele mai bune pompe de apa de la Romstal si totusi sa te confrunti cu aceasta problema deranjanta. Ba, uneori, este posibil ca la deschiderea robinetului, acesta sa elimine un amestec de apa si aer, in locul unui jet constant.

Primul lucru pe care trebuie sa il verifici este nivelul apei din fantana. In unele cazuri, in anii secetosi sau in cazul in care consumul a crescut foarte mult in ultima perioada, este posibil ca nivelul apei sa scada foarte mult, iar pompa de apa sa ramana la suprafata.

Daca nivelul de apa este adecvat, este necesara verificarea tevilor si a imbinarilor de pe traseul de aspiratie pentru a se identifica zona din care preia aerul. O alta posibila cauza a unui debit prea mic este defectarea clapetei de sens a hidroforului.

2.   Apa este plina de nisip si sedimente

In unele cazuri, daca forajul putului sau al fantanii nu a fost facut corect, pe fundul acestora se poate aduna nisip pe care pompa submersibila il preia odata cu apa. Uneori, faptul ca hidroforul preia sedimentele poate insemna ca este montat prea aproape de fund.

Un alt lucru care merita verificat este eficienta filtrelor montate pe fundul fantanii. Ele ar trebui sa previna patrunderea nisipului in pompa, dar daca sunt deteriorate sau prost instalate, nu isi mai pot indeplini rolul eficient.

Din pacate, nisipul are un impact negativ foarte puternic asupra pompelor submersibile, prin urmare, solutia de urgenta este instalarea unui filtru de sedimente cu purjare inainte de vasul de expansiune.

3.   Presiunea redusa sau absenta la hidrofor

In cazul in care hidroforul nu scoate niciun pic de apa din fantana, este posibil ca acesta sa fie defect: poate fi vorba despre pompa submersibila, clapeta de sens, robineti sau membrana vasului de expansiune sparta.

O alta cauza posibila a defectiunii este reprezentata de bacteriile oxidante, care pot duce la defectarea presostatelor si infundarea tevilor metalice. O analiza regulata a apei permite monitorizarea concentratiilor de fier - valorile crescute indica un risc mare de aparitie a depunerilor in hidrofor si in tevile aferente.

4.   Factura mare la curent

Daca factura ta de curent a crescut mult si nejustificat, este posibil ca hidroforul sa fie vinovat. In cazul in care exista namol, nisip sau alte tipuri de depuneri, pompa trebuie sa functioneze mai mult si mai intens pentru a genera presiune.

Consumul crescut poate fi generat si de defectarea clapetei de sens, ceea ce duce la scaderea presiunii si la pornirea inutila a hidroforului. Ciclul pornit-oprit se repeta la intervale atat de scurte de timp, incat pompa ajunge sa functioneze aproape 24 de ore din 24.

5.   Schimbarea calitatii apei

O modificare brusca a calitatii apei ar trebui sa iti indice ca in fantana ta se produc schimbari care ar putea genera - sau semnala - probleme. Cele mai frecvente probleme sunt reprezentate de aparitia unei cantitati mari de nisip si sedimente, de aparitia unui miros al apei - toate acestea putand indica faptul ca apa a fost contaminata cu infiltratii.

In cazul in care apa din fantana este folosita doar pentru udat, problema nu este neaparat foarte mare. Dar daca apa e utilizata pentru consumul uman, o analiza de potabilitate este foarte importanta.

Folosirea apei din fantana poate presupune niste riscuri pentru sanatate, de aceea este important sa monitorizezi atent calitatea ei, pentru a preveni eventualele probleme.

Sursa foto: Shutterstock

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea