Social

#pulsiometru #dispozitive medicale #tensiometru #termometru #acasa

5 dispozitive medicale pe care e bine sa le ai in casa

Exista un interes din ce in ce mai mare pentru monitorizarea sanatatii personale si acesta este un lucru excelent. Oamenii sunt din ce in ce mai preocupati de ideea unui stil de viata sanatos, dar preventia presupune inclusiv monitorizarea unor parametri obiectivi, cu ajutorul unor dispozitive pe care le putem folosi la domiciliu, fiecare dintre noi. In acest articol poti afla care sunt aceste aparate pe care ar trebui sa le ai la indemana.

 

1. Tensiometrul

Despre utilitatea pe care o au tensiometrele disponibile pe piata probabil ca nu este nevoie sa mai spunem multe lucruri. Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai pregnante probleme de sanatate cu care se confrunta omul modern, iar identificarea precoce a problemei si schimbarea stilului de viata inca din etapa de prehipertensiune reduce riscurile pentru sanatate.

Tensiunea arteriala poate fi monitorizata de o persoana sanatoasa o data pe saptamana. Se considera ca limita superioara a normalului este valoarea 120/80; orice valori mai mari semnaleaza o posibila problema, iar valorile care depasesc 130/89 sunt diagnosticate ca hipertensiune.

Hipertensiunea arteriala are efecte negative importante asupra sistemului circulator, dar si asupra altor organe, predispunand la complicatii cardiace, renale, hepatice si cerebrale.

2. Pulsoximetrul

Recenta pandemie de coronavirus a facut ca pulsoximetrul sa devina un accesoriu extrem de util in orice familie. El poate fi folosit in timpul oricarei infectii respiratorii care pare sa isi faca de cap, dar le este la indemana si persoanelor care sufera de astm sau de afectiuni cardiace sau care au alte afectiuni pulmonare cronice.

Pulsoximetrul poate fi folosit si in timpul unora dintre antrenamentele sportive - nu degeaba multe ceasuri smart includ aceasta optiune!

Cu ajutorul pulsoximetrului poti monitoriza concentratia oxigenului in sange, inclusiv la copii - care, se stie, dezvolta mult mai frecvent infectii respiratorii - astfel incat sa poti merge din timp la camera de garda, daca lucrurile par sa scape de sub control.

3. Glucometrul

Glucometrul este un dispozitiv care permite determinarea glicemiei; cu alte cuvinte, masoara cantitatea de glucoza din sange, la un moment dat.

Glucometrul este un dispozitiv medical pe care orice diabetic ar trebui sa il aiba in casa, pentru a-si putea monitoriza valorile glicemiei, si care este, practic, obligatoriu in cazul persoanelor cu diabet insulino-dependent.

E bine ca si persoanele sanatoase sa aiba grija la valorile glicemiei - fara sa faca o obsesie din asta. Glicemia face parte din setul de analize recomandate anual, dar o monitorizare mai frecventa, mai ales la persoanele supraponderale sau la cele care au alti factori de risc asociat - de pilda un istoric familial de diabet - este utila.

4. Termometrul

Termometrul este considerat un dispozitiv medical - chiar daca, probabil, nu te-ai gandit niciodata la el din aceasta perspectiva. Chiar daca este folosit mai frecvent la copii - care racesc des si fac febra cu usurinta - este foarte util pentru persoane de orice varsta.

Daca esti nostalgic dupa termometrele cu mercur, sa stii ca si modelele digitale sunt performante, atunci cand sunt folosite corect si cu rabdare. Recomandam utilizarea unui termometru pentru axila sau a unuia oral pentru copii si adulti, a termometrului rectal pentru bebelusi si, doar in scop orientativ, a termometrului pentru frunte, care nu are cele mai precise citiri.

5. Nebulizatorul

Nebulizatorul este frecvent folosit la copii, in infectii respiratorii, dar poate fi de ajutor inclusiv in cazul adultilor. El permite administrarea de medicamente pe cale inhalatorie, dar poate fi folosit cu succes si pentru tratarea sinuzitei sau a rinitei, ameliorarea senzatiei de nas infundat, stimularea expectoratiei si asa mai departe.

Nebulizatorul se foloseste doar conform instructiunilor, iar produsele folosite pentru nebulizare trebuie sa aiba aceasta mentiune inscrisa pe prospect. Nu este sigur pentru sanatate sa inhalezi aerosoli care nu sunt destinati acestui tip de administrare.

Fara a deveni o obsesie, dispozitivele medicale te pot ajuta sa iti monitorizezi starea de sanatate si permit interventia prompta - medicala, sau la nivel de schimbare a stilului de viata - ori de cate ori se intrevede o problema.

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea