Social

#incepere afaceri online #afaceri online

4 afaceri online pe care le poti incepe oricand

Nu mai e deloc ceva complicat, in ziua de azi, sa demarezi o afacere. Mai ales una online, care, in general, necesita o investitie initiala mai mica, costuri operationale reduse si mai putina experienta. Iata cateva dintre business-urile online de care te poti apuca imediat.

1. eCommerce

Este prima idee care ne trece prin cap cand ne gandim la afaceri online. Un magazin virtual, in care sa vinzi ceva, orice, nu pare mare lucru, dar inainte de a te apuca trebuie sa te interesezi daca produsele pe care intentionezi sa le comercializezi au cautare. Daca raspunsul este unul favorabil, te poti pune pe treaba. Cauta niste furnizori de incredere, care iti pot livra marfa de calitate, rapid si constant. Eventual, comanda intai cateva produse de proba. Apoi, trebuie sa decizi modul de vanzare.

  • Daca vizezi doar piata romaneasca, unde cele mai cautate produse sunt electronicele, articolele vestimentare si cele de ingrijire personala, te poti folosi de platforme deja existente: OLX, eMAG sau Okazii.ro, caz in care vei avea nevoie de un spatiu de depozitare si un contract cu o firma de curierat serioasa.
  • A doua varianta o reprezinta Amazon si eBay, giganti internationali, care-ti pun la dispozitie o intreaga infrastructura, de la depozitare pana la livrarea catre client. De exemplu, poti da comanda de produse in China, le poti depozita apoi la Amazon, le adaugi pe platforma online si gata. Amazon se ocupa de tot, inclusiv de ambalare. Ai nevoie doar de un laptop si putin fler.
  • In fine, varianta cea mai scumpa si mai complicata e sa-ti deschizi propriul magazin online, pentru a avea control total. E drept, scapi de comisioane, dar o sa ai ceva de furca. Ai nevoie de mai multi furnizori, de gazduire web pentru platforma de eCommerce, investitia e mult mai consistenta si costurile de marketing sunt destul de mari.

2. Blogging

Daca esti pasionat de scris si ai si cateva domenii despre care iti place sa vorbesti, blogging-ul ar putea fi o sursa de venit, mai ales daca faci asta intr-un mod profesionist. In Romania inca sunt foarte putini bloggeri buni, specializati pe un anumit domeniu si e o piata foarte mare, care merita exploatata. In general, evita sa abordezi „orice” subiect pe site-ul tau. Alege-ti o nisa, fie ca e vorba despre animale, sport, lifestyle sau fuziune nucleara si scrie doar despre asta. Bine si documentat.

Foloseste-te de retelele de socializare pentru a-ti promova articolele si pentru a crea o comunitate in jurul blog-ului tau. Gaseste parteneri relevanti pentru subiectele abordate, care sa sponsorizeze articole si sa-si faca reclama prin tine. Pentru un plus de profesionalism, poti folosi Google G Suite in comunicarea cu partenerii de business sau pentru a-ti gestiona afacerea. Avantajul blogging-ului e ca poti sa-l „practici” part-time sau chiar full-time, daca ajungi sa castigi destul din asta.

3. Vlogging

Din ce in ce mai mult in ultimii ani continutul video a devenit prioritar ca forma de comunicare si exprimare. Este urmatorul pas dupa blogging, o metoda mai rapida dar si putin mai costisitoare de a face bani din online. Continutul de calitate implica insa cunostinte de filmare, editare video, sunet si echipament tehnic performant. Abordarea, prezentarea, textele, conteaza foarte mult. Poti obtine bani doar din vizualizari sau, cand ajungi destul de cunoscut, poti si aici sa gasesti niste sponsori care vor sa promoveze un anumit produs sau serviciu. Materialele video le poti urca direct pe pagina ta de Facebook sau pe Youtube, dupa care sa le raspandesti pe platformele de socializare.

4. Platforme pentru freelanceri

Daca vrei sa-ti transformi timpul liber intr-o afacere, fara a fi legat de un job anume sau de un program fix, poti alege platformele de freelancing. Un mod de lucru din ce in ce mai raspandit, care ii pune in legatura pe amatorii sau profesionistii din diferite domenii cu cei care au un proiect din domeniul respectiv. Marele avantaj pentru freelancer este ca poate castiga mai bine din cateva proiecte decat daca ar fi angajat full-time.

Dezavantajul e ca volumul de munca sau veniturile nu sunt neaparat constante, pentru ca pot exista perioade „moarte” cand nu apare niciun contract nou. Cele mai utilizate platforme la nivel international sunt upwork.com si freelancer.com, dar exista si cateva doar pentru Romania. Nu te limita la una singura. Fa-ti cont pe 2-3, completeaza-ti profilul cat mai bine si aplica la diferite job-uri. Printre cele mai bine platite sunt cele de programator, grafician sau editor video.

Evident, sunt multe alte modalitati de a face bani din online, mai mult sau mai putin la indemana. Unele necesita investitii mari, pentru altele trebuie sa aloci mult timp. Dar, indiferent pe ce cale o apuci, si in mediul virtual trebuie sa fi serios si implicat pentru a avea succes.

Foto: https://unsplash.com/photos/21GWwco-JBQ

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea