Social

#materii elevi #materii #programa scolara #arhitectura

4.000 de elevi din Romania au iau lectii de arhitectura in anul scolar 2019-2020

De sapte ani, elevii din intreaga tara au la inceputul anului scolar o noua materie: arhitectura. Cursurile organizate de Asociatia De-a Arhitectura difera in functie de varsta elevilor si sunt impartite astfel: "De-a arhitectura mini" (clase pregatitoare, I si a II-a), "De-a arhitectura in orasul meu" (clase a III-a si a IV-a) sau "De-a arhitectura in scoala mea" (clase a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a si a XI-a).

Aproximativ 4.000 de elevi se intalnesc deja, saptamanal, cu tandemul profesor-arhitect voluntar care ii ghideaza pe cei mici in descifrarea orasului si a mediului construit in care traiesc, fie el rural sau urban.

Programul cultural De-a arhitectura a fost initiat in 2011 si a accesat finantari din Taxa "Timbrul Arhitecturii" pana in 2016 prin participarea la selectia de programe culturale organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR). Datorita rezultatelor programului si pentru asigurarea continuitatii si a impactului in societate, din anul 2016, OAR a decis ca acest program sa devina program cultural prioritar, deoarece raspunde celor 5 criterii ale programelor culturale prioritare:

  • amploarea (intre 2012-2018 programul a ajuns la 20 700 elevi din scolile de stat de la ciclul primar la liceu si la 750 de cadre didactice si a implicat in desfasurarea sa peste 600 de arhitecti voluntari, anual ajungand in medie la 4500 de elevi, de la 6 la 18 ani, din intreaga tara, la peste 150 de arhitecti si 150 de profesori);
  • singularitatea (este singurul program educational de arhitectura si mediu construit din Romania dezvoltat la nivel national in invatamantul de stat cu o programa scolara atestata de Ministerul Educatiei Nationale din 2014, Ordin MEN nr. 4422/2014, pentru curriculele optionale in scolile de stat);
  • unicitatea (este singurul program educational din sistemul romanesc de invatamant care este predat de o echipa mixta cadru didactic+specialist/arhitect si care este structurat pe invatarea prin proiect);
  • complexitatea (este un program interdisciplinar, implica arhitecti, urbanisti, specialisti in educatie, cadre didactice, artisti, ingineri, antreprenori sociali, etc.);
  • calitatea (organizarea programului cultural si materialele educationale sunt utilizate ca exemplu de buna practica la nivel international).

Scopul cursurilor De-a arhitectura este acela de a le deschide apetitul elevilor catre studierea unui domeniu care nu apare in curricula scolara, arhitectura si mediul construit, dar care face parte din viata noastra si o influenteaza zi de zi. Programele dezvoltate pe grupe de varsta stimuleaza creativitatea elevilor si imaginatia prin metode specifice nivelului de studiu la care se gasesc acestia (scoala primara sau gimnaziu), copiii ajung sa cunoasca limbajul specific arhitecturii, familiarizandu-se cu reprezentarile caracteristice acesteia si isi imbogatesc cultura vizuala, abordarile la clasa ii ajuta pe elevi sa isi dezvolte o gandire critica, integrata, sa realizeze conexiuni logice intre materiile studiate.

Asistenta oferita de De-a Arhitectura scolilor de stat inscrise gratuit in program presupune o pregatire prealabila, inainte de inceperea anului scolar, a celor ce vor sustine cursurile optionale la clasa, profesori si arhitectii voluntari ce ii vor spijini, pentru a aprofunda continutul programului educational, pentru a consolida colaborarea in cadrul echipei in pregatirea si sustinerea orelor, pentru a exersa metodele interactive de invatare si pentru a beneficia de transferul de experiente de la un an scolar la altul.

In aceasta vara cele trei programe principale De-a arhitectura au desfasurat pregatiri online si ateliere de formare astfel:

  • De-a arhitectura mini: pregatire online si intalnire fata-in-fata in perioada 15 iulie - 20 august 2019;
  • De-a arhitectura in orasul meu: pregatire online in perioada 1-20 august 2019 si ateliere de formare fata-in-fata pe 30-31 august in Brasov si pe 6-7 septembrie 2019 in Bucuresti si Timisoara;
  • De-a arhitectura in scoala mea: atelier de formare fata-in-fata pe 14 septembrie 2019 in Bucuresti.

Pregatirea prealabila si atelierele de formare isi propun de fiecare data familiarizarea profesorilor si a arhitectilor voluntari cu abordarea De-a Arhitectura, modul de colaborare, competentele vizate de programa scolara si rigorile acesteia, structura si continutul cursurilor si caracteristicile grupei de varsta, clarificarea activitatilor prin care profesorul va pregati si sustine orele de curs si clarificarea activitatilor in care arhitectul poate sprijini profesorul in pregatirea si sustinerea orelor de curs, clarificarea sprijinului oferit profesorilor de catre Asociatia De-a Arhitectura pe parcursul implementarii cursului.

"Pe scurt, de cativa ani, De-a Arhitectura a devenit sursa mea de bucurie profesionala si de inspiratie. De oferit comunitatii o parte din darul pe care eu l-am primit, de a fi arhitect. Vorba vine voluntariat, pentru ca mai mult primesti, decat oferi. E poate cel mai frumos mod de intelegere a sintagmei «oferind vei dobandi». si nu putin. E multa energie pozitiva, dar tot ce se intampla e si pentru ca cineva cumva a muncit sa gandeasca si sa porneasca acest program cu tot ce inseamna el – materiale, organizare: eu am primit practic acest cadou. Frumos cadou!:)", transmite arh. Florin Enache, voluntar De-a arhitectura din 2014.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea