Social

350.000 de romani se imbolnavesc anual de inima

Peste 350.000 de romani se imbolnavesc anual de inima, iar numarul celor afectati este in continua crestere, arata statisticile Centrului National pentru Organizarea si Asigurarea Sistemului Informational si Informatic in Domeniul Sanatatii Bucuresti. Aproximativ 23.000 de romani au murit anul trecut din cauza infarctului miocardic acut, iar alti 31.000, din cauza cardiopatiei ischemice, mai arata datele specialistilor. Romania se afla pe primele locuri in Europa privind mortalitatea prin bolile cardiovasculare. Tara noastra ocupa aceeasi pozitie si in privinta cresterii deceselor cauzate de aceste afectiuni, imediat dupa Ucraina si Bulgaria. Peste 3 milioane romani sufera de boli de inima, mai spun medicii. Infarct la 16 ani Resursele insuficiente alocate tratamentelor, lipsa medicilor si boli precum diabetul, obezitatea sau hipertensiunea sunt de vina pentru numarul mare de bolnavi de inima. „Fenomenul mare de migrare a medicilor se va amplifica in urmatorii ani. La asta se adauga insa si factorii de risc precum fumatul, hipertensiunea, diabetul, nivelul ridicat al colesterolului in sange si obezitatea. Numarul femeilor obeze din Romania este printre cel mai mare din Europa”, a explicat ieri Dragos Vinereanu , seful Sectiei de cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti. Hipertensiunea este responsabila de 51,82% din cazurile de infarct de miocard. Media de varsta a celor care fac infarct a scazut in ultimii ani, boala putand aparea inclusiv la tineri de 16 ani. Peste 48% din cazurile de infarct sunt provocate de tutun, 37,2%, de nivelul crescut al colesterolului din sange (dislipidemii), iar 20,68% sunt date de diabet. „Daca numarul fumatorilor a mai scazut, cel al persoanelor cu hipertensiune si dislipidemii este in continua crestere. Astfel, mortalitatea in spitale prin infarct este de 13,10%, cu mult sub media europeana de 6-8%”, mai spune Dragos Vinereanu. Peste 350.000 de romani se imbolnavesc anual de inima. Aproximativ 23.000 de romani au murit anul trecut din cauza infarctului miocardic acut, iar alti 31.000, din cauza cardiopatiei ischemice. Prea putine fonduri pentru tratament Cea mai eficienta metoda de tratament pentru infarctul de miocard acut este angioplastia coronariana (dilatarea cu ajutorul unui balon a arterelor coronare). „Suntem pe ultimul loc in Europa in privinta acestui tratament din cauza finantarii reduse. Anul trecut am realizat 6.000 de astfel de proceduri, iar pentru anul acesta erau preconizate 10.000, dar nu cred ca le vom efectua, tot din lipsa de fonduri”, precizeaza specialistul. Daca in Romania costul unei interventii este de 2.000 de lei, in tarile europene, acesta ajunge la 2.000 de euro.
  • INJECTABIL Un nou medicament impotriva infarctului Un nou medicament anticoagulant numit Arixstra pentru tratarea infarctului de miocard acut a fost lansat in Romania. Medicamentul a primit recomandarile principale in ghidurile de cardiologie europene si americane pentru 2007. „Arixstra reduce sangerarea cu 48% in a 9-a zi de tratament. Este nevoie de o singura injectie pe zi. In lume au fost tratati peste 1 milion de pacienti cu acest medicament”, afirma Oana Gholdus, Brand Manager GlaxoSmithKline. Pretul unei doze este 16,9 lei, iar tratamentul dureaza opt zile. Medicamentul se gaseste numai in spitale si este mai eficient decat tratamentele mai vechi, cu Heparina sau Enoxaparina. Doar unul din 15 bolnavi nu poate beneficia de tratamentul cu Arixstra din cauza contraindicatiilor. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.
  • Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

    •  
    •  

    Articol scris de

    Vezi toate articolele

    Articole din social

    Top

    Cauta-ti perechea