Social

#prezervativ #hiv #romania

30% dintre tineri nu folosesc prezervativul

O treime dintre tinerii romani nu folosesc prezervativul arata un studiu realizat de Fundatia romanian angel appeal ( RAA ). Un procent si mai mare, 40%, dintre tinerii seropozitivi nu fac sex protejat , iar 14% dintre ei ascund partenerilor ca sufera de boala mortala .

La sfasitul anului trecut in Romania erau 9.699 de persoane cu HIV/SIDA, cei mai multi infectati la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90, prin instrumentar medical nesteril sau prin transfuzii de sange. 63% dintre tinerii infectati au un partener stabil seronegativ.

Studiul intitulat "Cunostintele, atitudinile si practicile tinerilor de 15-24 de ani legate de infectia si transmiterea ITS/HIV/SIDA si de consecintele practicarii sexului neprotejat" arata ca 45 la suta dintre baieti si 17 la suta dintre fete au declarat ca au avut cel putin un partener in ultimele trei luni, informeaza Gandul.

Intre tinerii romani, 40 la suta dintre baieti si 5 la suta dintre fete au avut contacte sexuale intamplatoare in ultimele 12 luni.

Dintre tinerii seropozitivi, 14% ascund acest fapt partenerilor sexuali, iar 50% nu dezvaluie ca sunt infectati nici prietenilor apropiati. Doar 65% dintre ei au folosit un prezervativ la ultimul contact sexual.

Specialistii de la RAA avertizeaza despre pericolul unei posibile recrudescente a virusului HIV in viitorul apropiat in Romania, mai ales datorita debutului sexual precoce - doua treimi dintre tinerii intervievati si-au inceput viata sexuala inainte de varsta de 17 ani.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea