Social

3 locuri pentru un candidat la bursa locurilor de munca

Nici macar numarul de vizitatori ai bursei n-a atins numarul de joburi oferite. 1.787 de persoane au fost angajate pe loc, fara proba de lucru.

Bursa generala a locurilor de munca a oferit, la nivelul intregii tari, 54.038 de joburi. La acest numar nu s-a ridicat nici macar totalul vizitatorilor – 40.992 - care au trecut pe la bursa sa vada ce salarii se ofera. Iar numarul persoanelor selectate in vederea angajarii a fost si mai mic, nici o treime din oferta (17.968).

Foamea de salariati a angajatorilor a fost atat de mare incat 1.787 de persoane au fost angajate pe loc cu toate formalitatile legale, desi, in unele cazuri, specificul joburilor reclamau angajarea in urma unor probe de lucru.

Astfel, s-au trezit cu contract de munca parafat la minut 66 de zidari, 58 de agenti de paza, 56 de mecanici, 43 de ingineri in diferite ramuri de specialitate, 9 economisti samd. Conform statisticii prezentate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca , dintre cele 134 de sucursale locale in care s-a desfasurat bursa, doar cateva s-au „bucurat” de mai multi vizitatori decat numarul de joburi oferite. La Bucuresti, de pilda, de pe la ora 14.00 angajatorii au inceput sa-si stranga lucrurile, pentru ca ramasesera singuri in fata masutelor.

Cereri de doctori cardiologi in Moldova


In total, in Capitala au fost oferite 6.429 de locuri de munca si au trecut doar 1.100 de vizitatori. Dintre acestia, angajatorii n-au reusit insa sa selecteze in vederea angajarii decat 750 de persoane. Dumitru Pelican, presedintele Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti, spune ca deficitul crunt de forta de munca din Capitala a inceput sa fie sesizat la burse cu trei ani in urma, dar situatia devine tot mai grava.

Spre comparatie, la bursa din 2007 au fost oferite circa 5.500 de joburi, dar macar au fost peste 2.000 de vizitatori. „Deficitul de forta de munca creste de la an la an si nu stiu unde se va ajunge. Sunt firme care ne cer sa organizam burse de locuri de munca in fiecare luna.

Nu se poate asa ceva, ar fi un efort imens si vedeti si dumneavoastra care este disponibilitatea romanilor de a se angaja in tara. Eu am avertizat dinainte de integrare ca firmele care nu vor tine piept cu cererea salariala vor disparea de pe piata. Deja – la un an de la integrare – 41% dintre agentii economici cu activitati de comert si industrie au intrat, oficial, in faliment. In privinta deficitului de forta de munca, la nivel national, in constructii acesta a ajuns la 58%, iar in turism la 49%. Si mai ingrijorator este faptul ca se poate anticipa o situatie de criza si in sectorul medical. Deja in Moldova avem cereri de doctori cardiologi si  personal pe ambulante pe care nu le putem onora, nu gasim oameni dispusi sa se angajeze”, ne-a declarat Dumitru Pelican.

Deocamdata, pe termen scurt, nici „importurile” nu pot rezolva problema deficitului de forta de munca. „ Nu avem multe cereri din partea angajatorilor din Bucuresti, sunt de ordinul a catorva sute, dar oricum noi avem nevoie de sute de mii de salariati, iar plafonul pe care Comisia Europeana l-a aprobat in privinta permiselor pentru muncitori extracomunitari angajati in Romania este, pentru 2008, de 10.000 de bucati”, a mai spus Pelican.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea