Social

3.000 de miliarde datorie la dascali

Trei profesori din patru vor primi salarii mai mari incepind cu aceasta luna. Ministerul Finantelor trebuie sa scoata 3.000 de miliarde de lei pentru a le plati cadrelor didactice sumele restante din perioada 2001-2004, cind salariile le-au fost calculate gresit.

Acordul semnat intre Guvernul Romaniei si sindicatele din invatamint, la sfirsitul lunii noiembrie, aduce profesorilor mai multi bani. Pe linga maririle de salarii, profesorii vor primi si sume pe care ar fi trebuit sa le incaseze in anii anteriori. Prin recalcularea salariilor, trei profesori din patru vor primi bani mai multi din luna februarie.

Timp de trei ani, la salariile profesorilor au fost calculate gresit sporurile. Numarul persoanelor nedreptatite in perioada 2001-2004 se ridica la circa 300.000. Persoanele respective vor trebui sa primeasca salariile recalculate, in valoare totala de 3.000 de miliarde de lei, in termen de 35 de luni, spune Mihail Hardau, ministrul Educatiei.

Ministerul Finantelor asteapta o hotarire de guvern

Majoritatea profesorilor vor primi in decursul a trei ani banii din salariile calculate gresit dintr-o perioada tot de trei ani. Sint unele cadre didactice care vor primi citeva zeci de mii de lei in plus la salariu. Foarte putini ajung sa ia un milion de lei, spune Carol Kavacs, seful Inspectoratului Scolar din judetul Olt, care a anuntat deja Consiliile Locale ca mai sint opt zile si se termina luna februarie, prevazuta in acordul cu sindicatele. Diferentele salariale sint actualizate, adica profesorii nu vor primi banii la nivelul anilor trecuti. Saptamina aceasta se va da o Hotarire de Guvern prin care Ministerul Finantelor va asigura suma de 3.000 de miliarde din cotele defalcate din TVA, spune Mihai Paunica, directorul Directiei Financiare din cadrul Ministerului Educatiei.Profesorii care au dat in judecata Ministerul Educatiei si care au cistigat invocind calcularea gresita a salariilor au norocul ca vor primi sumele restante intr-o singura transa. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, impreuna cu ministrul Educatiei au trimis la toate inspectoratele din tara o adresa prin care sumele cuvenite salariatilor din invatamint, prevazute de sentintele judecatoresti, se vor achita din bugetele aprobate pe anul 2006 de catre consiliile judetene sau locale.

Aproximativ 20% dintre cadrele didactice au dat in judecata ministerul, iar prin hotarire judecatoreasca au primit sumele restante intr-o singura transa. Sumele difera. Sint profesori care au avut calculate gresit salariile pe o perioada de doi ani, altii pe un an. Ele difera si in functie de gradul pe care il are cadrul didactic. Pe o perioada de trei ani, de exemplu, profesorul primeste peste 36 de milioane de lei, spune Marius Nistor , presedintele Federatiei Spiru Haret.

Protest la Buftea

Peste 200 de profesori au protestat ieri in fata primariei din Buftea pentru ca au primit mai putini bani decit ar fi trebuit. Sintem anuntati abia acum ca primaria nu poate sa ne asigure decit 60% dintre salariile de pe luna februarie. Asa ca nu ma mai astept sa ne asigure sumele restante din perioada 2001-2004, spune Marius Nistor, liderul Federatiei Sindicale Spiru Haret, care asigura autoritatile ca va incepe din nou greva daca nu se tin de promisiuni.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea